El president Carles Puigdemont des d’Alemanya i el conseller Toni Comín des de Bèlgica han votat al ple del Parlament d’aquest dimecres. Ho han fet malgrat l’amenaça d’impugnació del president espanyol, Mariano Rajoy, després que aquest dimarts la Mesa acceptés la petició de vot delegat del conseller de Salut. Ho han fet per a votar els informes de compliment del pressupost de la Cambra. També ho han fet a favor de la convalidació del decret de recuperació de la paga extraordinària dels treballadors públics de desembre 2012 i del decret de pròrroga pressupostària.

En el cas de Toni Comín, és el primer cop que exerceix el seu dret de vot aquesta legislatura. No ho va sol·licitar oficialment fins aquest dilluns. Per la seva part, Carles Puigdemont va votar per primera i única vegada al ple del passat 5 d’abril. Ara fa una setmana, la Mesa va decidir mantenir la delegació de vot del president, i va tombar d'aquesta manera l'intent de revocació de Ciutadans i el PP.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va anunciar aquest dimarts que el seu Executiu estudiarà emprendre "accions legals" davant la decisió de la Mesa del Parlament d'autoritzar la delegació del vot del conseller i diputat d'ERC Antoni Comín des de l'exili.

Amb les delegacions de Puigdemont i Comín, JxCat i ERC tenen una majoria simple de 66 vots, que amb les quatre abstencions de la CUP els permetria investir un candidat en segona volta, quan calen més sis que nos. La resta de grups –Cs, PSC, CatECP i PP– sumen 65 escons.