A vegades el Parlament acaba sent una mica com un pati d'escola. L'última l'han protagonitzat Vox i la CUP al voltant de l'arbre de Nadal de la Cambra catalana, instal·lat per primer cop aquest any. Arran de la sentència del TSJC que inhabilita el diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa, Pau Juvillà, el seu company anticapitalista Dani Cornellà va penjar ahir a l'arbre un missatge reivindicatiu: "Deixeu-nos en Pau. Absolució per a tothom".

Poques hores després, però, el missatge ja no hi era. Qui l'ha tret? La resposta, el diputat del grup ultra Toni Lopez, que a banda de retirar el missatge de l'arbre de Nadal, ha publicat una fotografia a Twitter amb el cartell acompanyat del missatge "Feliç i sant Nadal".

L'enganxada no s'ha acabat aquí i Cornellà, en un altre missatge irònic a Twitter, li ha contestat: "Un bon detall penjar aquest escrit a l'arbre, gràcies Toni". Però encara més. En aquesta qüestió, Lopez ha tornat a respondre amb una nova foto amb els cartells cap per avall i avisant-lo: "Per escrit, el que vam presentar ahir a la Junta Electoral perquè li retirin l'acta al teu company condemnat. PD: Seguirem netejant l'arbre de Nadal". 

Captura de Pantalla 2021 12 15 a les 13.38.28

Més xocs per Juvillà

"Deixeu-nos en Pau" és un dels lemes que s'està difonent per mostrar suport a Juvillà. Ahir mateix va ser condemnat a sis mesos d'inhabilitació per a càrrec públic i a pagar una multa de 12 euros al dia durant 3 mesos (1.080 euros) per haver mantingut els llaços grocs que estaven penjats del seu despatx a la Paeria de Lleida.

Aquesta interlocutòria va marcar el dia al Parlament, tant en les meses que es van celebrar com en el ple monogràfic sobre salut mental. Així, al matí, la presidenta Laura Borràs va assegurar en una compareixença amb els mitjans que blindaria Juvillà i que mantindria el seu escó fins que la sentència sigui ferma.

Després a la tarda, quan es va iniciar el ple, la presidenta del Parlament va dedicar unes paraules a Juvillà, que van provocar un nou xoc que va acabar amb l'expulsió de l'hemicicle de Nacho Martín Blanco. Va ser quan Borràs va iniciar el seu discurs demanant a la resta de parlamentaris "determinació política" per defensar la sobirania del Parlament i els drets polítics de Juvillà.

Llavors el diputat de Cs va demanar la paraula i la presidenta li va dir que no la tenia. Malgrat això, Martín Blanco va seguir dempeus queixant-se, i va haver-hi un moment en què tots els diputats del grup van començar a donar cops a l'escó i fer soroll per protestar. Borràs va cridar a l'ordre en reiterades ocasions a la bancada taronja, però com que va seguir amb la seva actitud, finalment va expulsar de l'hemicicle Martín Blanco.

L'arbre de Nadal

L'arbre de Nadal del Parlament, que no en té cap culpa, és el primer que s'instal·la en la història de la Cambra. Fa cinc metres d'altura, l'ha cedit la Fira de l'Avet d'Espinelves després que Borràs així ho proposés, i s'hi han penjat diversos missatges de poetes i escriptors com Montserrat Abelló, Baltasar Porcel o Vicent Andrés i Estellés.