El Parlament de Catalunya instal·larà per primera vegada a la seva història un arbre de Nadal i un pessebre, a proposta de la mateixa presidenta de la Cambra, Laura Borràs. L'arbre, que tindrà cinc metres d'altura, serà cedit per la Fira de l’Avet d’Espinelves.

El pessebre serà instal·lat per la Federació Catalana de Pessebristes, amb peces cedides pel Grup Pessebrista de Castellar del Vallès. La mateixa Borràs visitarà el proper dilluns 6 de desembre la Fira de l’Avet d’Espinelves, que enguany celebra la seva quarantena edició.

fira santa llucia canyelles - acn

Fira de Santa Llúcia de Canyelles / Foto: ACN

Contrast amb l'Ajuntament

Aquesta decisió contrasta amb la de l'Ajuntament de Barcelona, que per enèsima vegada ha tornat a provocar polèmica amb el seu pessebre. I és que més que un pessebre, el que hi haurà és una “intervenció artística”, segons s’ha definit des del mateix consistori, que pren la forma d’un paisatge nadalenc que s’integra a les façanes de l’Ajuntament i del Palau de la Generalitat i que s’allarga des de la Via Laietana fins a la Rambla, passant pels carrers Jaume I i Ferran i la mateixa plaça Sant Jaume, en un recorregut d’aproximadament mig quilòmetre, on a més hi haurà vint-i-tres pessebres situats als establiments. Els ciutadans “podran transitar” pel mateix pessebre, segons va explicar el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí.

La polèmica de la Comissió Europea

La mesura de Borràs també coincideix amb una altra polèmica nadalenca. En aquest cas ha estat protagonitzada per la Comissió Europea, la qual instava els seus treballadors a felicitar les festes en lloc del Nadal a través d'una guia interna. L'objectiu era ser "més inclusiu", evitant d'aquesta manera considerar a tothom cristià i respectar tradicions religioses diferents.

El text no només parla de les festes que se celebren aquest desembre, també fa referència a altres expressions que sovint han fet servir els funcionaris europeus (i aquells qui no són funcionaris) que no ajuden a respectar la interculturalitat. D'aquesta manera, assenyala que expressions com "ciutadà immigrant", "vell" o "senyores i senyors" són expressions que poden ofendre les persones interpel·lades i que cal substituir-les per altres fórmules més neutres i inclusives.

Finalment, la comissària d'Igualtat i impulsora d'aquesta guia interna, Helena Dalli, ha anunciat la seva retirada. A través d'un comunicat ha volgut deixar clar que "no és un document madur i no compleix els estàndards de qualitat de la Comissió". "Les recomanacions clarament necessiten més feina per la qual cosa es retira aquest document en el que continuaran treballant en el futur", ha explicat.

 

Imatge principal: un arbre de Nadal / Foto: Ralph (Ravi) Kayden - Unsplash