La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ja no ha aguantat més. Farta del comportament del grup de Ciutadans, avui, per primer cop en aquesta legislatura, ha expulsat un diputat de l'hemicicle, en concret a Nacho Martín Blanco. Altres vegades havia cridat a l'ordre a membres del partit taronja i de Vox, però no havia arribat fins a un punt tan extrem com l'expulsió.

Els fets han succeït arran de la sentència del TSJC que inhabilita el diputat de la CUP Pau Juvillà i que ha marcat tota l'agenda política d'aquest matí. Així doncs, Borràs ha decidit iniciar la seva intervenció en el ple expressant el seu suport a Juvillà i, com ha dit aquest matí, ha assegurat que el seu compromís és el de mantenir els drets i deures dels diputats a la cambra.

Així mateix, ha demanat als parlamentaris no defraudar les esperances que els ciutadans han disposat sobre els representants polítics: "Aquest Parlament és la seu de la sobirania del poble de Catalunya i de la nostra determinació política depèn que no se'n surtin aquells que la vulguin diluïda", ha expressat la presidenta.

També ha carregat contra un nou abús del poder judicial contra el Parlament: "Pau, saps que jo, i espero que tots els diputats, almenys els que respectem la democràcia, estem i estarem al teu costat", ha dit entre forts aplaudiments de la cambra, que fins i tot han fet aixecar del seu escó la majoria dels representants polítics.

Ha estat en aquest moment que el diputat taronja ha demanat la paraula acollint-se a l'article 90 del reglament, que fa referència a la crida a observar el reglament, una petició que el diputat feia considerant que la presidència no estava exercint de forma parcial. Borràs li ha reiterat que ell no té la paraula i ha defensat que ella té atribuïda la facultat de dirigir els plens i de fer intervencions inicials: "No té la paraula i continuaré amb el meu ús de la paraula", ha reblat.

Martín Blanco no n'ha tingut prou i ha seguit queixant-se des del seu escó, mentre Borràs li recordava que no ho podia fer i l'ha advertit que el codi de bona conducta del Parlament demana bona educació: "Cosa que vostè no està tenint ara perquè està parlant sense tenir la paraula".

 

"Segui o em veuré obligada a demanar-li que abandoni", ha seguit Borràs mentre el diputat continuava dempeus. Fins i tot el seu company d'escó, Carlos Carrizosa, li ha fet un cop a l'esquena suggerint-li que es calmés, però Martín Blanco ha seguit queixant-se i la tensió ha anat pujant fins al punt que els diputats Joan García, Matías Alonso i Anna Grau han començat a fer cops.

Fins aquí ha arribat la tensió i Borràs finalment ha demanat a Martín Blanco que abandonés la sala. Un cop a fora, el diputat, en una conversa amb periodistes, ha carregat contra una actitud "poc democràtica" de Borràs i ha assegurat que l'expulsió és "vergonyosa" perquè no li poden denegar l'ús de la paraula. Així mateix, ha anunciat que denunciaran totes les discussions i aquesta expulsió demanant empara a la Mesa i al Tribunal Constitucional. 

 

A la imatge destacada, el diputat Nacho Martín Blanco / ACN