El paer de Lleida, el republicà Miquel Pueyo ha dit prou. En una roda de premsa al costat del seu equip ha llançat un avís al Govern de la Generalitat i en concret al conseller d'Interior Miquel Sàmper pel que qualifica que és una imatge negativa i esbiaixada de la realitat del coronavirus a Lleida que es propaga en els mitjans de comunicació: "No podem permetre que es torni a assenyalar Lleida, que es posi en el punt de mira de les pors, les inquietuds i fins i tot els advertiments. La marca Lleida és un actiu vital i essencial en l'àmbit del que produïm, les relacions internacionals o el turisme. Em sembla inacceptable i irresponsable que se'ns col·loqui en el punt de mira perquè, a més a més, no ens ho mereixem".

En una entrevista al 324 ahir diumenge, el conseller Sàmper va assegurar que el Govern treballa en una desescalada asimètrica que pot incloure mesures més dures per territoris com Lleida i més relaxades per regions com les Terres de l'Ebre. Pueyo, avui, ha replicat: "Com a representants de Lleida i la seva regió, no podem acceptar de cap manera que la resposta a la situació del 2021 hagi de ser la mateixa que la de fa un any, el juliol del 2020. Advertim al Govern de la Generalitat que no volem més plantejaments restrictius sinó proactius, és a dir, mesures".

I ha afegit: "Des d'aquest consistori, recordem que Lleida és el territori amb el percentatge més elevat de persones vacunades amb dues dosis". A dia d’avui s'ha superat el 9,8% de la població vacunada amb dues dosis i també amb la primera, amb un 25,7%. Però Pueyo assegura que estan preparats per anar a més: "Demanem que ens subministrin més mesures, hem demostrat tenir una capacitat d'inocular superior a altres territoris, no entraré en comparacions".

Clam unitari

Així doncs, les declaracions de Sàmper han encès totes les alarmes malgrat que aquest va descartar tornar a escenaris restrictius molt severs a Ponent, on la situació epidemiològica "preocupa" i va demanar "no posar-se nerviosos, encara que siguin mesures asimètriques, Lleida tampoc patirà el que ha patit fa uns mesos".

D'altra banda, per aquesta desescalada, el paer marca dos eixos prioritaris: el sector agrari i el de la restauració: "Insistim que el sector agrari sigui considerat un sector essencial. Si la producció imminent de la campanya de fruita és un element molt important de l'equilibri importador i exportador de Catalunya, hem de fer una campanya segura. I necessitem cribatges seriats, així com donar suport a la proposta de la Federació d'Hostaleria de Lleida que desitjaríem una obertura progressiva de la restauració als vespres, si cal amb una prova pilot per la qual ja ens vam oferir la setmana passada. Això ja passa a Girona i no hi ha cap raó perquè no es pugui fer a Lleida".

Les declaracions les ha fet al costat de representants dels grups municipals a la Paeria i representants dels sectors econòmics i socials de la ciutat per marcar unitat.

Actualment, la taxa de casos confirmats per PCR al Segrià està entre 200 i 300. Altres comarques de la província de Lleida registren els valors més alts, com la Noguera, el Pla d'Urgell o Garrigues, que superen els 300, segons dadescovid.cat.

Fotografia de portada del paer de Lleida, Miquel Pueyo