Encara no han començat arribar els contagiats  durant de Setmana Santa als hospitals, però Arnau de Vilanova de Lleida ja es prepara per al "pitjor escenari". Així ho ha explicat el doctor i coordinador de Covid-19 del centre, José Luis Morales, en declaracions als mitjans, durant les quals ha recordat que abans de les vacances ja havia advertit que Lleida estava ja en cinquena onada.

De fet, d'acord amb l'ACN, les persones ingressades amb Covid-19 als hospitals públics i privats de la Regió Sanitària Lleida han pujat a 175 aquest divendres, vuit més que dijous, 39 de les quals estan ingressades a l'UCI. Segons ha explicat Morales, l'Arnau de Vilanova té pràcticament tres plantes plenes de malalts de Covid-19 i "'s'estan preparant per una situació pitjor la setmana vinent". En concret, ara mateix hi ha 103 hospitalitzats, 74 dels quals a planta i 29 a l'UCI. La mitjana d'edat es manté en 65 anys i la meitat dels pacients estan en situació greu. 

Aposta pels confinaments selectius

Morales ha valorat com insuficients les restriccions de mobilitat que s'han pres en els darrers mesos. En lloc del confinament comarcal, ha reclamat noves mesures que siguin més efectives per reduir la transmissió del virus, destacant la possibilitat de "confinaments selectius a nivells de poblacions".  

En aquest sentit, ha posat en relleu també la falta de limitacions en la mobilitat laboral "una variable que potser hauríem de començar a considerar", ja que és on ara mateix es troben els punts de propagació. En especial, ha indicat Morales aquest "eix laboral" es nota força a la comarca del Pla d'Urgell. Això, sense tenir en compte els contactes socials que s'hagin pogut produir durant la Setmana Santa.

El confinament comarcal, però, podria ser una mesura temporal.  Ahir el conseller Sàmper va posar sobre la taula la possibilitat d'aplicar mesures territorialitzades, després de les queixes de l'Ajuntament de Barcelona. Una possibilitat que guanya terreny després de les declaracions d'avui de la consellera Vergés, assegurant que el Procicat podria estar estudiant un confinament per vegueries o per regions sanitàries. De moment, però, ha dit que "ara per ara" mana el confinament comarcal, tot i que hi podria haver canvis en forma de noves abans del dia 19 d'abril: sigui en forma de noves restriccions o de relaxament de les mesures.

Risc de rebrot disparat

El risc de rebrot a Lleida se situa en els 376 punts, 171 punts per sobre del global de Catalunya, i la taxa de reproducció de la malaltia, la Rt, està en 0,85. Avui s'han registrat, a més, 13 defuncions. Per contra, ja s'ha administrat la primera dosi d'una de les vacunes a 12.702 persones i 1.231 ja estan completament immunitzades.