En menys de 24 hores Catalunya aixeca el confinament comarcal i permet la circulació per tot el territori. També tornaran a les aules els estudiants de batxillerat i podran reobrir bars i restaurants dels centres comercials en el mateix horari que la resta, fins a les 17 hores. El Procicat ha accedit a relaxar les mesures per fer front a la Covid; unes mesures que, per ara, són iguals per a tot el territori.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha indicat que, tot i que a partir del 9 de maig acaba l'estat d'alarma, podria ser que es seguís prorrogant el toc de queda. Sàmper ha matisat que el govern espanyol podria treballar en un element legislatiu per seguir aplicant aquesta mesura i que, si no, el govern de la Generalitat podria demanar a la justícia aplicar-lo pel seu compte.

La gestió de la quarta onada

Sàmper ha explicat que aquesta quarta onada no té res a veure amb les altres que ha viscut Catalunya i que, per tant, hem de fugir dels paràmetres per gestionar les altres onades "com l'ara obro i ara tanco". 

En la mateixa línia, el titular d'Interior ha apuntat que ara "ens podem trobar amb índexs de Covid que no tenen res a veure entre una regió sanitària i una altra" i, per tant, ha explicar que el Govern treballa amb la "territorialització de mesures". Aquesta territorialització ja es va aplicar l'any passat a la comarca del Segrià, que es va confinar mentre la resta de Catalunya es podia moure sense restriccions.

"No és una reobertura definitiva"

"Demà no és reobertura definitiva, és una primera passa positiva". Sàmper ha volgut posar èmfasi en aquestes paraules i ha recordat que "les dades són positives però que costa molt baixar la pressió a les UCI". També ha volgut explicar per què al final no es va passar de confinament comarcal a confinament per vegueries o regions sanitàries: "Quan la conselleria de Presidència ens va proposar el confinament per vegueries vam decidir mantenir una setmana més el comarcal per estabilitzar les dades. Un cop es van estabilitzar vam veure que eren prou bones com per passar a un confinament de tot el territori".

D'altra banda, en una entrevista a TV3, el conseller ha explicat que el Procicat estudia aquesta setmana si bars i restaurants poden començar a servir sopars a l'exterior. Segons Sàmper, aquesta mesura es podria aplicar, fins i tot, abans que acabés l'estat d'alarma el 9 de maig. Sàmper ha precisat que si els locals gaudissin de més bona ventilació ja estarien permetent els sopars.

La vacunació

Aquest dissabte, la Conselleria de Salut va anunciar que accelerarà el procés de vacunació de les persones que tenen entre 70 i 79 anys. Així ho va anunciar el mateix departament que lidera la republicana Alba Vergés en una nota de premsa.

Per accelerar el procés, Salut posarà els punts de vacunació poblacional a disposició de la immunització de les persones que es troben en aquesta franja d'edat. Fins ara, aquests punts estaven destinats només a altres franges i era l'atenció primària qui s'encarregava de vacunar el grup d’edat de persones entre 70 i 79 anys, que evidentment ho seguirà fent també.


Foto principal: El conseller d'Interior, Miquel Sàmper / ACN