"Vaig anar amb la meva dona a votar el 20D i quan sortíem, se'ns va acostar una parella d'uns 60 anys d'edat. Ella em va confessar que em votaria a mi, mentre que el seu marit va comentar que votaria als qui em farien president del Govern. Doncs bé, jo li vaig dir a ell que el canvi no té intermediaris". Conscient que els relats calen més que les consignes, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, acostuma a lamentar així que Podemos "no el fes president del govern", per tal de frenar la sagnia de vots cap a les seves files.

Per aquest motiu, i a menys de cinc dies del míting final de campanya, la formació socialista extrema l'ofensiva per reconstruir el dic de contenció a la formació morada. Ferraz no vol que el desànim es contagiï al seu electorat, del qui necessiten mobilitzar els sectors que en la darrera contesa van obviar. Segons algunes fonts, l'error del 20-D va ser centrar-se en buscar l'electorat jove i descuidar-ne el target majoritari del partit, a partir de 55 anys. Tanmateix, els socialistes s'han encomanat a la vella guàrdia i els valors del felipisme per defensar el seu llegat en el tram final fins a les urnes.

González, Rubalcaba, Zapatero

L'expresident Felipe González no sols estarà físicament present en el darrer míting divendres al matí a Madrid, ara que les enquestes parlen de sorpasso. Com una al·legoria a la seva obra, l'equip de 'ministrables' de Sánchez ja es va engalanar diverses figures que evoquen el període felipista –com l'exministre Josep Borrell– per despertar el sentiment dels ciutadans de major edat. També han passejat un lema similar al cartell "Por el cambio" amb què l’any 1982 Felipe va presentar-se a les generals, on va desbancar la Unión de Centro Democrático (UCD) del líder Adolfo Suárez. "Un Sí Por el cambio" és el lema amb què han intentat interpel·lar els nostàlgics 34 anys més tard.

La vella guàrdia també passa per recuperar l'exsecretari general, Alfredo Pérez Rubalcaba, que aquest dilluns va participar en un acte a València i el cap de setmana a Gijón, en un moment en què el PSOE sencer es conjura per reivindicar els seus 137 anys d'història i experiència en el poder. Davant les etiquetes que el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, s'adjudica com a "nova socialdemocràcia", o les al·lusions que l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero era "el millor president de la democràcia", el PSOE ha sentit la intimidació del qui li envaeix el seu espai, autoafirmant-se que ells "són" la socialdemocràcia que va portar l'Estat del Benestar a Espanya. Això, malgrat Zapatero va ser qui va impulsar la reforma de l'article 135 de la Constitució per prioritzar el pagament del deute, allunyant-se de la vella guàrdia.

Més enllà dels gestos defensius, el felipisme duu un missatge gravat. González no sols és el protagonista de les paraules de la "calç viva" d'Iglesias, sinó que també és "la casta", i aquell que està "assegut en un Consell d'Administració" com recorden des de la formació morada. El sevillà és alhora el sector que no vol pactar amb Iglesias i que durant els mesos de negociacions va arribar a assegurar que ni PSOE ni PP haurien d'impedir-se governar. Per l'històric de Ferraz, l'entente amb "el populisme" no hauria de tenir cabuda, en pro de la supervivència dels socialistes.

Així ho va advertir la presidenta andalusa, Susana Díaz, en el Congrés Federal del gener, alertant que Podemos buscava el seu espai ideològic. Díaz, que serà l'amfitriona en darrer dia de campanya a Sevilla, tampoc encarnaria el PSOE "sensat" que busca un acord, en paraules d'Iglesias. Tanmateix, si el sorpasso no es produeix a Andalusia, aquest podria seguir sent un feu influent a Madrid a l'hora de prendre les decisions postelectorals.

El programa i les trucades

El dic de contenció del PSOE no només es servirà de símbols. El partit ha extremat les precaucions al llarg d'aquesta setmana, començant per un acte educatiu a Vallecas Villa aquest dilluns, a mode d'al·legoria a la 'reconquesta' de Sánchez. La zona havia estat un antic calader de vot per a Ferraz, fins que l'alcaldessa de Ahora Madrid, Manuela Carmena, l'arrassés en les municipals i els podemistes s'hi imposessin durant les passades eleccions del desembre. 

Per la banda del projecte, el PSOE s'esforça cada dia de la campanya a enviar una sèrie de documents del programa Sí pel Canvi per dissipar el temor a no ser reconeguts per les seves propostes. Per si això no funcionés, els socialistes ja han muntat un "call centre" a Ferraz on els propers dies faran mig milió de trucades per mobilitzar els seus fidels i reclutar voluntaris pel "porta a porta". Potser no volen subestimar el poder d'una trucada, enmig de l'escàndols pels Papers de Panamà de la dona de González.