L'anhelat sorpasso d'Unidos Podemos al PSOE es jugarà en una pinça de 5-10 escons, bona part dels quals podrien esgarrapar-se a Andalusia. El territori del sud d'Espanya és un dels feus que reportava més vots als socialistes, juntament amb Catalunya, fins al punt que era un mantra en política espanyola que els dos territoris donaven a Ferraz una victòria en les generals. Un cop En Comú Podem s'ha erigit primera força catalana, els podemistes han insinuat al míting de Sevilla que la comunitat pot seu clau per avançar els socialistes, sempre emmirallats en la seva estratègia.

Sentenciava la candidata de Podemos al Congrés per Sevilla, Auxiliadora Honorato: "El canvi serà amb Andalusia". Mentre que uns minuts més tard hi afegia l'estrateg del partit, Íñigo Errejón, gens subtil: "És aquí on es decideix el desempat". Pronunciades en el territori de la presidenta autonòmica Susana Díaz, les paraules deixen de ser una consigna en un moment en què la contesa per a les eleccions del 26-J travessa l'equador de campanya i les incerteses sobre els pactes postelectorals es mantenen. 

Si Podemos es vol col·locar en una posició òptima per arribar a la coalició d'esquerres a la valenciana, necessitaria superar els socialistes no només en vots, sinó també en escons. Aquest marge no els servirà per fer el seu líder Pablo Iglesias president, com els va advertir el secretari general, Pedro Sánchez. El fet de superar-los seria una victòria agredolça on només podrien entrar al govern fent Sánchez president i difuminant el dret a decidir dels comuns. El de Ferraz salvaria el coll, a tall de win-win.   

Perquè això passi, Andalusia és clau: el PSOE va obtenir-hi un dels seus millors resultats electorals el 20-D: 22 escons, més del doble que els 10 de la formació morada. Tanmateix, Iglesias ha aconseguit que un dels actius de Podemos, l'exJEMAD Julio Rodríguez, sigui cap de llista a Almeria, malgrat les crítiques de membres d'IU. Rodríguez ha acudit aquest dissabte al míting per acompanyar el missatge dels seus companys, focalitzat en l'espoli dels recursos de la terra per part del Partit Popular i el PSOE.

La mare andalusa i els recursos

Conscients que els relats convencen més que les consignes, els podemistes s'engalanen d'acord amb cada territori on trepitgen. A Sevilla no hi han faltat banderes, músiques, així com personalitats amb què s'identifica la gent del territori. Errejón hi ha assistit acompanyat de la líder de Podemos al territori, Teresa Rodríguez, i altres actius com Honorato, el candidat per Sevilla Sergio Pascual o la diputada del parlament andalús, Begoña Gutiérrez.

Ha estat aquesta última, juntament amb Honorato i Rodríguez que han desplegat un discurs més emotiu, que ha evocat la importància del paper de la dona en una societat com la del sud espanyol. El motiu ha vingut derivat del paper donat a Díaz, de qui han dit que semblava "la mare dels andalusos". "Si vostè fos una mare, no deixaria que hi hagi gent en risc d'exclusió social, ni que hi hagi corrupció... Això és el que fa una mare, evitar tot això...", li ha increpat Honorato.

Deixant el protagonisme als accents regionals dels qui l'acompanyaven, Errejón ha contemplat durant una bona estona les evocacions a la pàtria. També, als casos dels ERO, els processos de desindustrialització, o les "14 milions de tones d'or líquid' que s'embotellen en altres països", o la "impossibilitat d'explotar el sol com a recurs natural", que ha assenyalat Sergio Pascual. Podemos apel·la a la pàtria i als problemes de cada territori perquè se sentin identificats.

Així les coses, l'atac més frontal a Díaz ha vingut de la mà de la seva adversària a la Comunitat, Teresa Rodríguez, qui ha enarborat la bandera de la fraternitat territorial, preguntant-li a Susana: "Per què té un discurs anticatalanista si moltíssims andalusos han aconseguit la felicitat allà?". La plurinacionalitat també té cabuda per a Podemos a Andalusia.