Malgrat els canvis fets per Unidas Podemos i els partits nacionalistes i independentistes, els lletrats del Congrés dels Diputats continuen sense avalar una comissió d'investigació sobre els tripijocs de Joan Carles I. Segons ha avançat Antena 3 i confirmen fonts parlamentàries a ElNacional.cat, els serveis jurídics consideren que no procedeix la seva tramitació per part de la Mesa, que es reuneix demà. Els impulsors havien delimitat la investigació a partir del 2014, quan deixa de ser cap d'Estat i perd la inviolabilitat.

La setmana passada, Unidas Podemos, ERC, JxCat, la CUP, el PNB, Bildu, Més País, Compromís i el BNG van registrar una nova petició de comissió d'investigació, diferent a les anteriors. Per intentar passar el filtre, la nova petició situava la investigació a partir del 2014, quan Joan Carles I va deixar de ser cap de l'Estat. Les tres anteriors peticions no situaven límit temporal. Totes tres van ser rebutjades per la majoria de la Mesa del Congrés, amb els vots del PSOE, el PP i Vox, que s'aferraven al criteri dels serveis jurídics de la cambra.

En el seu nou informe, els lletrats del Congrés traslladen que no es pot admetre a tràmit perquè les prerrogatives d'inviolabilitat i la no subjecció de responsabilitat, contemplades a l'article 56.3 de la Constitució "són absolutes, abasten la totalitat del període en què s'exerceix de cap de l'Estat i tenen efectes jurídics permanents". En aquest sentit, subratllen que "la present sol·licitud es refereix a qüestions que, encara quan hagin pogut tenir projecció en una etapa posterior, es corresponen sense solució de continuïtat amb el període de temps en el qual Sa Majestat Joan Carles I era el cap de l'Estat i porten causa del mateix fet de l'ocupació del càrrec per aquest".

La Nesa de la cambra baixa espanyola es reuneix demà a les deu del matí. És previsible que segueixi el mateix camí que les anteriors.  Totes les peticions de comissió d'investigació de la monarquia registrades durant els últims mesos, també amb el suport d'Unidas Podemos, han acabat naufragant a la Mesa, on han estat tombades per la majoria del PSOE, el PP i Vox.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram