La croada de PP contra el català està marcant la legislatura just estrenada del govern de les Illes Balears, capitanejat per la popular Marga Prohens. En el passat, alguns aspirants a formar part de la sanitat publica balear havien criticat el fet que s'exigís saber català, com passa en altres territoris. Aquestes queixes van aixecar polseguera i van ser una trinxera per PP i Vox. El nou govern del PP va eliminar el coneixement del català com a requisit per a treballar en la sanitat pública just arribar al govern. Com a resposta, els socialistes i Sumar presentaran un recurs al Tribunal Constitucional (TC) contra aquest decret dels populars

La iniciativa parteix de l'Obra Cultural Balear (OCB). L'entitat ha informat que el PSOE i Sumar MÉS han acceptat la proposta de l'entitat d'interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra el decret llei de sanitat, que elimina el requisit del català de la sanitat pública balear. Segons OCB, el mateix dia de la validació al Parlament, l'entitat va anunciar que havia iniciat converses amb els dos grups parlamentaris, a través del PSIB i de MÉS per Mallorca, per fer possible que un mínim de 50 diputats signaran i presentaran el recurs elaborat pels serveis jurídics de l'entitat.

El membre de la junta directiva de l'OCB Antoni Llabrés ha agraït la “bona predisposició” que han mostrat tots dos grups per assumir i tirar endavant aquesta iniciativa. Segons Llabrés, s'han detectat "motius de possible inconstitucionalitat" i ha considerat "imprescindible" que el Tribunal Constitucional es pronunciï. "D'una banda, perquè no està prou justificada la utilització de la figura del decret llei, tal com regula l'Estatut", ha manifestat. 

Altres fronts contra el català

Un acord entre PP i Vox a les Illes Balears posa fi al model lingüístic del sistema educatiu a les Illes Balears. El govern balear posarà en marxa "un pla pilot voluntari" per als centres on els pares o els tutors legals dels alumnes podran triar la llengua vehicular de l'ensenyament—entre català i castellà— en les matèries que no siguin lingüístiques. El pla s'aplicarà a partir del curs vinent a infantil i primària, i de cara al 2025-2026, també els alumnes de secundària.

El futur del català a les Balears

El futur de la llengua catalana a les Illes Balears passa per les mans de l'extrema dreta. El partit d'extrema dreta dirigirà l'Oficina de Garantia de Llibertat Lingüística a les Illes Balears, era una d'alguna de les condicions que va imposar Vox en el seu pacte amb el PP per investir a Marga Prohens gràcies a l'abstenció dels d'Abascal.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!