El nou govern del PP a les Balears ha confirmat que eliminarà el requisit de saber català per accedir a un lloc de feina com a sanitari en el sistema de salut públic. La notícia es confirma tot just l'endemà que la nova presidenta de les Balears, Marga Prohens, hagi anunciat els noms dels nous consellers. La nova consellera de Salut, Manuela García, ha confirmat aquest dimarts que el català passarà de requisit a mèrit com a mesura per aconseguir atraure i fidelitzar personal sanitari, segons recull l'agència Europa Press. La decisió l'ha anunciat en declaracions que ha fet a la premsa en rebre la cartera de mans de la seva predecessora en el càrrec, Patricia Gómez.

"Som conscients que no existeix un problema quant a la relació metge-pacient i es potenciarà l'ús del català a les consultes", ha afirmat, tot i que la decisió és que la llengua catalana no cal que s'exigeixi per a treballar com a sanitari en el sistema de salut públic balear. La nova responsable de Salut ha reiterat que el "repte més important" actualment és l'atracció i fidelització de personal sanitari, metges principalment, i en zones de difícil cobertura com ara Eivissa o algunes zones de Mallorca. Amb l'eliminació del requisit del català per als sanitaris es comença a desplegar l'agenda contra el català pactada amb Vox per tal d'investir Prohens. PP i Vox també van pactar fer retrocedir el català en el sistema educatiu.

Un conflicte entre entitats culturals i administració

El requisit del català als sanitaris a les Balears arrossega cua. Entitats en defensa de la llengua i cultura catalanes, com ara Plataforma per la Llengua i l'Obra Cultural Balear, havien mantingut una batalla amb l'administració per tal que es mantingués el català com a llengua necessària per treballar com a sanitari. En la convocatòria per al procés d'estabilització de sanitaris, el govern havia exclòs el requisit del català en diverses categories, fet que les entitats van recórrer aconseguint que l'anterior govern rectifiqués. Ara, però, el canvi d'executiu introdueix un nou canvi de guió i el català, finalment, no serà una llengua que un sanitari hagi d'acreditar que coneix per tal de poder treballar al sistema de salut públic.

El problema del català a la sanitat a les Balears és similar al que hi ha a Catalunya. La manca de personal ha obert la porta a la contractació de personal no catalanoparlant, sobretot d'ençà de la pandèmia de la covid-19. En el cas de Catalunya, aquest fet ha generat més presència de sanitaris castellanoparlants. Tot i els programes d'acollida lingüística, molts d'aquests sanitaris no se senten atrets per aprendre el català. Alguns experts consideren que rebre atenció mèdica en la llengua pròpia és necessari, a banda que les entitats culturals reivindiquen que cal respectar els drets lingüístics dels usuaris del sistema sanitari.