Un acord entre PP i Vox a les Illes Balears posa fi al model lingüístic del sistema educatiu a les Illes Balears. El govern balear posarà en marxa "un pla pilot voluntari" per als centres on els pares o els tutors legals dels alumnes podran triar la llengua vehicular de l'ensenyament—entre català i castellà— en les matèries que no siguin lingüístiques. El pla s'aplicarà a partir del curs vinent a infantil i primària, i de cara al 2025-2026, també els alumnes de secundària. El conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, ha anunciat la mesura aquest divendres després de pactar-ho PP i Vox. 

Malgrat la voluntat de les dues formacions d'imposar el castellà a les escoles, Vera ha defensat que el pla no suposa segregació per qüestions de llengua, tot i que ha admès que hi haurà desdoblaments i classes flexibles. "No hi ha segregació; és fer un desdoblament unes hores en el dia", ha dit i ha posat com a exemple que, sent professor, els seus alumnes de quart d'ESO "es desdoblegaven en moltes assignatures, perquè eren itineraris diferents" i només estaven junts en català, castellà, anglès i història.

Dotació econòmica i humana pels centres

Els centres, tan públics com concerts, que s'acullin al pla "al qual es negociarà quin nombre de centres podran optar", rebran una dotació econòmica, humana i material per a poder fer-ho, ha explicat el conseller d'Educació i Universitats. Tanmateix, sobre les dificultats de fer els desdoblaments en funció de la llengua que s'utilitza, ha assegurat que el pla pilot es dirigeix per als centres que disposin de més espai. En aquest sentit, ha afirmat que ja es veurà com es determina, però "no es farà res d'esquena a la comunitat educativa".

El conseller ha insistit que la mesura no persegueix la segregació. "Farem real el dret dels pares. Es respectarà l'autonomia de centre i no hi haurà segregació per qüestions de llengua. La llei no ho permet". Vera ha hagut de referir-se en diverses ocasions a la qüestió de la segregació i ho ha fet negant "categòricament" que vagi a haver-hi dues línies. "Una cosa és un desdoblament i els itineraris diferents. No hi ha línies, no són grups classe diferents", ha insistit. Amb tot, ha recalcat que es tracta d'un acord parlamentari que determina "unes línies mestres" que després "desplegarà la Conselleria d'Educació amb tota la comunitat educativa, en el marc de les taules"

Plantada a Marga Prohens

L'anunci del responsable d'Educació s'ha produït després que representants d'entitats i sindicats hagin deixat plantada a la presidenta balear, Marga Prohens, amb qui s'havien de reunir a les 11:30 hores. Els representants de les entitats han explicat que havien demanat abans reunir-se amb Prohens, que el conseller els desmentís que l'acord amb Vox ja estava tancat, basant-se en la informació publicada en els mitjans de comunicació i en el registre en el Parlament de la sol·licitud per debatre i votar el sostre de despesa.

Diversos membres del gabinet de la presidenta han tractat sense èxit que els representants de la comunitat educativa accedissin al Consolat de Mar per mantenir una trobada amb Vera, al que s'han negat abans de marxar-se sense que la reunió s'hagi produït.  Sobre això, el conseller ha lamentat el rebuig a la reunió. "Volíem parlar amb ells, però no han volgut", ha afirmat, encara que ho ha fet insistint que "no es farà res a esquena de la comunitat educativa".