La portaveu del PSOE al Senat, Eva Granados, ha avançat que el seu partit rebutjarà la iniciativa que ha presentat el Partit Popular contra una possible amnistia per als represaliats independentistes. Tot i que la proposta del PP tirarà endavant per la majoria absoluta dels populars al Senat, els socialistes han decidit votar-hi en contra per evitar la "confrontació". "No comptin amb nosaltres per a la confrontació perquè nosaltres estarem per al diàleg"; ha subratllat Eva Granados, qui considera que els populars porten aquesta iniciativa per "autovotar-se" i que és la "demostració de la causa del fracàs de Feijóo".
Així mateix, també s'ha mostrat convençuda que hi haurà un govern espanyol que "prioritzi el pacte i la negociació". El PP ha delegat la defensa de la seva moció al senador per Lleó, Antonio Silván, que ha expressat el seu rebuig a una possible amnistia. "Avui es votarà sobre una cosa que pot marcar el futur de la nostra societat i de les nostres regles del joc", ha indicat, abans d'afegir que el president en funcions no informés els espanyols de quins seran els seus compromisos amb la societat, durant la sessió d'investidura fallida d'Alberto Núñez Feijóo.
El PSC va votar-hi en contra al Parlament
El passat divendres els socialistes van votar en contra de la proposta de resolució de Junts i ERC sobre una possible amnistia de cara a les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez. Ho va fer en el debat de política general d'enguany al Parlament de Catalunya. La proposta, que va tirar endavant amb els vots d'ERC, Junts, la CUP i els comuns, defensava la necessitat d'una llei d'amnistia que deixi sense efecte "allò que s'havia tipificat com a infracció penal o administrativa, en relació amb la defensa a l'exercici del dret a l'autodeterminació de Catalunya".
En canvi, els socialistes van voler posar el focus en tres aspectes. El primer, en prioritzar el diàleg en el marc de la Constitució. El segon es basa a rebutjar qualsevol mena de "confrontació". Finalment, el tercer, apunta la necessitat de reconèixer "la pluralitat de la societat catalana, respectant totes les opcions i plantejaments, i obrint un diàleg entre catalans per cercar un camí conjunt".
El PSOE necessita l'independentisme
Aquest dimarts el rei espanyol Felip VI ha proposat el líder del PSOE, Pedro Sánchez, com a candidat a la investidura com a data límit el pròxim 27 de novembre després de la investidura fallida d'Alberto Núñez Feijóo. D’entrada haurà de seduir els 31 de Sumar oferint a Yolanda Díaz un pacte per repetir la coalició al capdavant de La Moncloa. Ara bé, l’os més dur serà convèncer els 14 escons independentistes al Congrés, Junts per Catalunya i ERC, que reclamen desplegar la llei d’amnistia i algun gest per part del govern espanyol amb relació al referèndum d’autodeterminació, tal com van deixar escrit la setmana passada al Parlament. De la mateixa manera, el PSOE aspira a aglutinar el suport de 179 diputats, comptant-hi també els d'EH Bildu, el PNB i Coalició Canària.