L'escriptora Almudena Grandes, una de les figures de la literatura més conegudes al país, ha mort aquest dissabte als 61 anys, a causa d'un càncer, segons ha informat l'Acadèmia de Cinema. Nascuda a Madrid el 1960, Grandes es va donar a conèixer l'any 1989 gràcies a Las edades de Lulú, una obra que va guanyar el Premi Sonrisa Vertical, de l'editorial Tusquets (Grup Planeta), i que fins i tot va ser adaptada al cinema per Bigas Luna. A més, Grandes era patrona d'honor de la Fundació Acadèmia de Cinema. Les seves novel·les Te llamaré viernes, Malena es un nombre de tango, Atlas de geografía humana, Los aires difíciles, Castillos de Cartón, El corazón helado i Los besos en el pan, juntament amb els volums de contes Modelos de mujer i Estaciones de paso, la van convertir en un dels noms més consolidats i de més projecció internacional de la literatura espanyola contemporània. En reacció a la seva mort, el ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha dit que avui "les lletres espanyoles i els progressistes" estan de dol.

Llegat

A més d'aconseguir un gran reconeixement per la seva extensa obra, moltes de les seves històries han estat traslladades a la pantalla gran. El 2010, Grandes va publicar Inés y la alegría (que va guanyar el Premi de la Crítica de Madrid, el Premi Iberoamericà de Novel·la Elena Poniatowska i el Premi Sor Juana Inés de la Cruz), primer títol de la sèrie Episodios de una Guerra Interminable. Després d'aquesta publicació la van seguir El lector de Julio Verne (2012), Las tres bodas de Manolita (2014), Los pacientes del doctor García (2017; Premi Nacional de Narrativa) o La madre de Frankenstein (2020), entre d'altres.

Reaccions

A banda de novel·les, Grandes també escrivia una columna per El País, en la qual ja va anunciar que patia un càncer diagnosticat durant una revisió rutinària, i participava en programes de la Cadena Ser, mitjans que avui han estat els primers a anunciar la seva mort. Entre altres personatges de la política i la literatura, el ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha lamentat la seva pèrdua amb un missatge a Twitter i ha expressat el condol al seu marit: "Avui les lletres espanyoles i els progressistes estem de dol", ha dit.

TUIT miquel iceta mort almudena grans

També el mateix president Pedro Sánchez ha volgut destacar la "mirada progressista" de l'escriptora madrilenya a la seva pàgina de Twitter, on l'ha descrit com "una de les escriptores referents dels nostres temps". 

TUIT sanchez mort almudena gran

En l'àmbit de la política catalana, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, també ha recorregut a les xarxes socials per estendre el condol a la família de l'autora madrilenya. Concretament, a la seva publicació a Twitter, Aragonès ha lamentat la pèrdua d'una "veu ferma i valenta". "L'estat espanyol perd, massa jove, una intel·lectual autèntica, compromesa amb la lluita contra les desigualtats i per la justícia i la memòria", ha piulat Aragonès.

TUIT aragones almudena gran mort

 

Foto principal: l'escriptora madrilenya Almudena Grandes mor als 61 anys a causa d'un càncer/ Europa Press