El xoc entre entre el govern Sánchez i el Partit Popular per la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) s’eternitza tot i l’ultimàtum que ha llençat aquest dimecres el també president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños desconfia de la carta que aquest divendres ha enviat el PP al govern central per reprendre les negociacions. En declaracions als mitjans de comunicació aquest divendres des de la Rioja, Bolaños opina que la missiva “és un intent d’aparentar de cara a la galeria” i assegura que si volguessin negociar “de veritat” li podrien trucar per telèfon i “en una tarda” es desbloquejaria l’òrgan de govern dels jutges.

És una mostra més del diàleg de de sords entre el govern central i el Partit Popular per renovar el CGPJ, que es manté inalterable. Bolaños replica així el vicesecretari d’acció institucional del PP, Esteban González Pons, que aquest divendres ha enviat una carta al ministre Bolaños, oferint-li desbloquejar la situació a l’òrgan de govern dels jutges, que porta gairebé quatre anys en funcions. En la missiva, González Pons proposa que, després de renovar-lo, s’impulsi la reforma del sistema d’elecció dels vocals a partir d’una proposta confeccionada pel nou CGPJ.

Esteban González Pons, vicesecretario institucional del PP Efe
El vicesecretari d'acció institucional del PP, Esteban González Pons, s'ha adreçat a Félix Bolaños. / Foto: EFE

Després de la crida desesperada que va fer aquest dimecres el president del CGPG i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, en l’obertura de l’any judicial, González Pons ho expressa d’aquesta manera: “El meu partit no renuncia a promoure una reforma legislativa en la qual, tal com exigeix la Unió Europea, els jutges escullen els jutges, però també estem disposats a elegir aquest òrgan amb l’actual sistema”. I escriu que el seu partit “no s’escuda en la discrepància respecte el model per obstruir la renovació del CGPJ”.

Les propostes del PP

En conseqüència, el principal partit de l’oposició es posa a disposició de Bolaños per activar una bateria de propostes que, segons entén, “serviria perquè la nominació de candidats no sigui un simple repartiment de quotes”. Posen sobre la taula que la negociació es farà a les Corts Generals i que, simultàniament al procés de renovació, “es presentarà una proposició de llei, de forma conjunta per tots els grups parlamentaris que donin suport a aquest esperit de despolitització de la Justícia".

Segons la carta, la norma també contemplaria la derogació de la reforma legal vigent que impedeix al CGPJ fer nomenaments mentre està en funcions; la regulació de les “portes giratòries” en la justícia; i que l’òrgan de govern recent nomenat presenti en el termini de 6 mesos des de la presa de possessió, “una proposta de reforma del sistema d’elecció dels vocals del torn judicial".

Pel govern Sánchez: “Excuses”

L’argument del govern Sánchez en tot aquest enrenou ha estat el d’acusat el PP de “buscar excuses per no cumplir amb el mandat constitucional de renovar el CGPJ en temps i forma”. Segons han explicat aquest dimecres fonts del ministeri de la Presidència després del discurs de Lesmes, “davant de la Constitució només hi ha dues actituds: o cumplir en tots els seus punts, com defensa el govern, o interpretar-la a conveniència i obstruir-la, com insisteix a fer el PP”. La Moncloa insisteix que no cal esperar per a la renovació assegurant que “el govern sempre ha tingut i continua tenint la disponibilitat de fer-ho sota la llei actual i sota l’actual mandat constitucional”.

La carta de González Pons a Bolaños