El mal ja estava fet i a l'Ajuntament de Madrid no els ha quedat altre remei que reconèixer-ho. Segons ha publicat aquest cap de setmana el diari alemany Bild, l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida ha caigut de quatre grapes en el parany d'un impostor que es feia passar per l'homòleg ucraïnès del popular, Vitali Klitsck, alcalde de la capital, Kíiv. Ara, segons ha confirmat eldiario.es, el consistori ha reconegut aquest error, escudant-se en el fet que Almeida no és, ni de bon tros, l'únic regidor que ha passat per un mal tràngol com aquest, i que l'impostor que feia servir la tecnologia del deep fake, per la qual es mostren imatges falses i modificades, però que semblen reals. En un principi es va posar damunt la taula que es tractés d'una maniobra per hackejar l'ordinador de l'alcalde madrileny, però sembla que aquesta possibilitat ha quedat descartada. 

Altres alcaldes 

En declaracions a eldiario.es, fonts del consistori han confirmat aquesta conversa amb qui assegurava ser  Vitali Klitsck, i que quan es van adonar de l'error es va decidir tallar ràpidament la conversa, sense especificar més detalls sobre aquesta errada. Només han confirmat que han denunciat l'impostor davant la policia per suplantació de la identitat i que, després de l'incident, s'han posat en contacte amb l'alcalde, ara sí, vertader, per advertir-lo de tot plegat. De fet, en les últimes hores s'han reunit els dos protagonistes a Madrid per signar un agermanament de les dues ciutats. 

No és l'únic cas d'alcaldes d'arreu d'Europa que han caigut en el parany del deep fake: abans que Almeida també hi ha hagut l'alcaldessa de Berlín, Franziska Giffey, i el de Viena, Michael Ludwig, durant la setmana passada.  L'austríac va arribar a publicar un fil sobre la conversa a Twitter, quan encara no s'havia adonat de la situació, però aquest ja està esborrat. L'ajuntament de la capital d'Alemanya va voler compartir una captura de la videotrucada entre Giffey i el fals Klitsck. Segons la portaveu del consistori, sembla evident que es tracta d'un deep fake elaborat a partir d'un vídeo de Klitsck publicat dies enrere. 

Trobada presencial 

En la reunió d'ahir entre els dos alcaldes, no es va fer cap referència al incident, almenys que hagi transcendit. Segons un comunicat, l'ucraïnès va donar les gràcies al madrileny pel "suport humanitari i econòmic prestat per Madrid tant a la ciutat com a la resta del país davant la cruesa de la guerra que està vivint el poble d'Ucraïna i el patiment dels habitants de la capital". A Madrid hi ha el principal centre de refugiats ucraïnesos de l'Estat. Almeida també ha informat Klitsck sobre la campanya "Ucraïna et necessita", una col·laboració entre l'Ajuntament i la Comunitat per recollir productes de primera necessitat per enviar-los a Ucraïna.