El PSOE ha qualificat de "patriotes" els 188 vots que aquest dijous han permès aprovar al Congrés dels Diputats els pressupostos generals de l'Estat, entre els quals hi ha els 13 d'ERC, els quatre del PDeCAT i els cinc d'EH Bildu. "Aprovat el dictamen del projecte de llei de Pressupostos Generals! Els hi han donat suport 188 vots. 188 vots valents i patriotes", han escrit en un tuit de celebració.

Els socialistes no s'han aturat aquí amb la seva eufòria i han recalcat el missatge. "El que avui s'ha fet al Congrés és patriotisme", han remarcat amb majúscules. "A la cantonada, les dretes i la ultradreta", han conclòs.

Aquest missatge de ben segur que no caurà bé a partits com ERC o Bildu, que han tractat de defensar el seu 'Sí' als comptes espanyols al·legant a la crisi econòmica provocada per la pandèmia de la Covid-19 i a la "utilitat" dels pactes.

De fet, el suport de republicans i PDeCAT als comptes va provocar els retrets dels altres dos grups independentistes a la cambra espanyola, JxCat i la CUP, que han rebutjat el projecte. La portaveu de JxCat i ara candidata de la formació a la Generalitat, Laura Borràs, va arribar a dubtar que la independència fos una prioritat per ERC

La diputada de la CUP Mireia Vehí va acusar els republicans d'actuar com la "Convergència de tota la vida" qüestionant el suport als comptes a canvi d'inversions i infraestructures per a Catalunya, però sense aconseguir cap "resposta" a la situació dels presos polítics, els exiliats i els represaliats.

"Som més útils"

El concepte clau que el líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha utilitzat durant tot el debat sobre els pressupostos és el de la utilitat. Avui mateix ha tornat a assegurar que "fer el que hem fets no ens fa menys independentistes, menys republicans ni menys d'esquerres. Ens fa útils".

En una línia molt similar es va pronunciar la candidata del PDeCAT el 14-F, l'exconsellera Àngels Chacón, que va subratllar que votarien "a favor de retirar una pressupostos desfasats, els del 2018 de Mariano Rajoy" afegint que han volgut "ser útils als ciutadans de Catalunya".

Des d'Euskadi, el líder de Bildu, Arnaldo Otegi, va assegurar que "assolir la república independent basca" passava "per dir ‘Sí’ als pressupostos".