El coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, considera que donar suport als pressupostos generals de l’Estat forma part en aquests moments del projecte independentista que defensa aquesta formació política. Entrevistat a Els matins de TV3, Otegi ha afirmat que “tenim un procés al davant per créixer i assolir la república independent basca, i passa per dir ‘sí’ als pressupostos”.

En aquest sentit, Otegi ha defensat la necessitat de treballar a “curt, mitjà i llarg termini”, i per això ha insistit que ara el que cal és “aturar la dreta i l'extrema dreta”, tot recordant que en aquests moments hi ha a Espanya "un govern que no el vèiem des de la Segona República". En aquest curt termini s'inclou el suport als pressupostos del govern espanyol i en l’horitzó del termini llarg, la independència del País Basc.

A més, Otegi ha considerat que amb els acords assolits amb el govern espanyol “la gent més necessitada en surt beneficiada”.

Cap renúncia independentista

A l’espera que les bases de la formació validin els pactes amb el PSOE, un tràmit per al qual Otegi no preveu impediments, el líder d’EH Bildu ha insistit que els seus votants entenen que “estem en una estratègia que ha de permetre construir una república basca”.

D’aquesta manera, Otegi defensa que la seva formació no farà cap renúncia independentista i, alhora, treu ferro a les crítiques sorgides des de dins del PSOE per pactar els comptes amb EH Bildu: “Tots els barons socialistes que rebutgen el suport d’EH Bildu són els que estaven en contra de Sánchez”.

A més, el polític basc ha assenyalat que ni ell ni la seva formació no tenen l’objectiu de ser “rellevants en la política espanyola”, sinó que el seu objectiu és “assolir la república independent basca”.

En aquest sentit, Otegi ha defensat que EH Bildu tampoc té com a objectiu “competir amb el PNB a Madrid”, sinó que la seva aspiració és “guanyar-los al País Basc”. Amb tot, respecte a la seva estratègia actual a la cambra espanyola, Otegi ha recordat que EH Bildu té un acord estratègic amb ERC, “amb qui sumem 18 diputats”.

La decisió, dijous

EH Bildu ha convocat per a aquest dijous una assemblea general extraordinària per analitzar la posició davant dels pressupostos de l’Estat i ratificar que els cinc diputats al Congrés votin favorablement els nous comptes públics.

 

Imatge principal: El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi