‘Si tu no hi vas, ells tornen’. El PSOE ha repescat aquest dimarts el mític lema del PSC que va aconseguir mantenir José Luis Rodríguez Zapatero a La Moncloa. L’endemà que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, decidís per sorpresa convocar eleccions generals anticipades, el seu partit ha optat per l’estratègia basada en el discurs de la por i ha demanat aturar “l’onada ultraconservadora” de PP i Vox, que ha començat a ser una realitat en les eleccions autonòmiques i municipals del 28-M.

Ha estat la portaveu del PSOE, Pilar Alegría, qui en una entrevista a TVE ha utilitzat almenys en tres ocasions aquest terme. “És una evidència i estem comprovant com en diversos països hi ha una onada ultraconservadora”, “ara hem de comprovar si l'onada de la ultradreta també ha arribat aquí”, “cal evitar una onada ultraconservadora”, ha manifestat durant el seu discurs. Per a la també ministra d’Educació, “només hi ha una opció” per evitar una segona victòria del PP en unes eleccions a Espanya i entorpir així l'arribada d’Alberto Núñez Feijóo a La Moncloa.

Segons Alegría, la decisió de Pedro Sánchez de convocar unes eleccions generals anticipades és “responsable”. Tot i admetre que els resultats d’aquest 28-M van ser un absolut desastre per al PSOE i una victòria aclaparadora per part del PP, no ha volgut reconèixer, però, l’estratègia fallida dels socialistes: una campanya basada en els anuncis continuats i la conversió del Consell de Ministres en mítings de campanya. “És que el govern no té la responsabilitat de fer anuncis, sinó de governar”, ha justificat, a més de defensar que l’executiu de Sánchez “estableix mesures i respostes a la ciutadania en un moment d’incertesa complicat”.

Alegría també ha estat preguntada sobre Yolanda Díaz, la necessitat d’arribar a un acord amb Podemos en menys de 10 dies, i si això complica les possibilitats de remuntar la situació de cara al 23-J. En aquest sentit, ha assenyalat que la ciutadania no pot tenir “dubtes” que les formacions d’esquerres “sortiran a guanyar les eleccions”. “Ens presentem amb una voluntat molt clara”, ha insistit.

Aquest dilluns, però, la secretària general de Podemos va enviar un missatge esperançador per als votants progressistes espanyols, assegurant que la seva formació “treballa per donar a la ciutadania la notícia que fa temps que esperen: que l’espai polític es presenti unit a les eleccions”. La Llei electoral diu que "els partits i federacions que estableixin un pacte de coalició per a concórrer conjuntament a una elecció han de comunicar-ho a la Junta competent, en els deu dies següents a la convocatòria" dels comicis. És a dir, que ara els morats tenen només deu dies per seure i negociar amb Sumar, la plataforma de Yolanda Díaz, amb quin encaix es presenten a les eleccions del 23-J. De la mateixa manera, la també vicepresidenta segona del govern espanyol haurà d’afanyar-se per decidir com absorbeix les confluències repartides pels diversos territoris de l’estat espanyol.