“Els comunico que ja estem treballant per donar-li a la ciutadania progressista la notícia que fa temps que esperen: que l’espai polític es presenti unit a les eleccions”. Així s’ha pronunciat aquest dilluns la secretària general de Podemos, Ione Belarra, instants després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sorprengués amb la convocatòria d’eleccions generals anticipades el pròxim 23 de juliol. Ha estat una forma de reconèixer que, des d’aquell moment, s’ha activat el compte enrere: la seva formació té només deu dies per negociar amb Yolanda Díaz la presentació d’una coalició de cara a les generals.

La Llei electoral diu que "els partits i federacions que estableixin un pacte de coalició per a concórrer conjuntament a una elecció han de comunicar-ho a la Junta competent, en els deu dies següents a la convocatòria" dels comicis. És a dir, que ara els morats tenen només deu dies per seure i negociar amb Sumar, la plataforma de Yolanda Díaz, amb quin encaix es presenten a les eleccions del 23-J. De la mateixa manera, la també vicepresidenta segona del govern espanyol haurà d’afanyar-se per decidir com absorbeix les confluències repartides pels diversos territoris de l’estat espanyol.

Amb la decisió de convocar eleccions generals anticipades, Sánchez esperona Yolanda Díaz i el partit liderat per Ione Belarra, que ara hauran de posar-se d’acord de forma urgent. Cal tenir en compte que en aquestes eleccions del 28-M el PSOE no va treure uns resultats desastrosos, però la patacada de l’espai que se situa a la seva esquerra ha fet que els socialistes no sumin prou amb ells; i que la suma de PP i Vox sigui superior en pràcticament tots els territoris.

Així doncs, aquest dilluns Belarra ha insistit en les intencions de Podemos d’arribar ràpidament a un acord amb Yolanda Díaz i poder-lo anunciar en els pròxims dies. Fins ara, les baralles i els retrets han impedit que els morats s’hagin integrat a la plataforma Sumar, que a hores d’ara compta amb una majoria més àmplia i amb uns pronòstics electorals molt més optimistes que per a Podemos.

Yolanda Díaz demana “fer les coses d’una altra manera”

De forma similar s’ha expressat la mateixa Yolanda Díaz al seu compte de Twitter just després que el president del govern espanyol anunciés aquestes eleccions anticipades. “Cal fer les coses d’una altra manera”, ha assegurat, a més de deixar per escrit que en els propers comicis cal “sortir a guanyar a l’Espanya negra de Feijóo”.

La gent ens està esperant”, ha afegit també en referència a aquesta necessitat d’arribar a un pacte. Ha admès, també, que “el missatge rebut ahir a la nit va ser molt clar”, en referència al desastre de l’esquerra espanyola i a l’aclaparadora victòria del PP en les eleccions. “Des d’aquest mateix moment estem treballant per guanyar el pròxim 23 de juliol”, ha afegit, a banda d’assegurar que el seu projecte, Sumar, té resposta “als desafiaments socials, ecològics i econòmics del nostre país”. “Aquest país té molt futur”, ha sentenciat.