Desfeta a Ferraz, i reconeguda de forma molt contundent per l’executiva de Pedro Sánchez. La portaveu del PSOE, Pilar Alegría, ha admès aquest diumenge “la derrota” del seu partit en les eleccions municipals i autonòmiques del 28-M, uns comicis en què els socialistes han perdut pràcticament tot el que tenien i en què el PP d’Alberto Núñez Feijóo ho ha guanyat gairebé tot. “No és el resultat que esperàvem”, ha manifestat la també ministra d’Educació des de la sala de premsa de la seu del PSOE, que ha promès que el seu partit “reflexionarà” de cara als pròxims mesos, quan tindrà lloc la campanya per a les eleccions generals de finals d’any.

“Assumim que cal fer millor les coses i esforçar-nos més per tenir la confiança en les pròximes eleccions”, ha manifestat Pilar Alegría, que ha lamentat que el PP haurà de pactar amb Vox en gairebé tots els territoris per tal de fer realitat les seves victòries i obtenir presidències i alcaldies. El PSOE té ara mig any per revertir la desfeta i posar traves al camí d’Alberto Núñez Feijóo cap a la Moncloa, que aquest diumenge s’ha aplanat i s’ha convertit en una hipòtesi més que plausible.

 

El PP d’Alberto Núñez Feijóo s’ha convertit aquest diumenge en el clar guanyador del duel amb Pedro Sánchez. Pel que fa a les municipals, els populars han aconseguit la majoria absoluta a la ciutat de Madrid, i mantindrà Saragossa si l’extrema dreta de Vox li entrega els seus vots. De la mateixa manera, ha aconseguit arrabassar-li al PSOE Sevilla, a més de conquerir la ciutat de València. I, per a més inri, els populars han obtingut més vots que els socialistes en la suma de tots els municipis de l’Estat: El PP ha obtingut el 31% de tots els vots que aquest diumenge s’han dipositat a les urnes espanyoles, mentre que el PSOE s’ha endut el 28%.

El CIS, doncs, ha fet aigües amb els seus pronòstics. La nit electoral ja ha començat amb cares llargues a Ferraz. Els primers sondejos, coneguts just quan tancaven els col·legis electorals arreu de l’estat espanyol —excepte a les Illes Canàries— pronosticaven una patacada estrepitosa pels socialistes. Els mals presagis s’han acabat confirmant. Al principi, fonts de la direcció del partit demanaven “paciència”, assegurant que els sondejos són sempre meres fotografies. Sigui com sigui, els mals presagis s’han confirmat, i el PSOE ha patit una derrota històrica.

El Centre d’Investigacions Sociològiques no només ha fallat en els seus càlculs municipals; també ho ha fet a les autonòmiques: el PP li ha arrabassat al PSOE el País Valencià, les Illes Balears, l’Aragó, Extremadura i La Rioja. El País Valencià i l’Aragó eren els dos territoris de l’estat espanyol on més en joc estava la batalla entre Sánchez i Feijóo per qui es pot quedar la Moncloa en els pròxims mesos. Tot es decanta, ara, pel PP.