Una pèrdua d’uns dos escons. És el que pronostiquen algunes de les enquestes que s’han fet en les darreres setmanes sobre els resultats que pot tenir el PSOE en les eleccions autonòmiques del 28-M a Astúries. Segons els sondejos, els socialistes continuen sent els favorits en aquest territori, però necessiten que Podemos (podria repetir els seus sis escons) torni a convertir Adrián Barbón com a president asturià. Caldrà veure si aquesta correlació de forces fa que Podemos insti el PSOE a acceptar que els morats entrin dins l’executiu asturià.

🗓️ Eleccions a Espanya 2023: quan i on hi ha municipals, autonòmiques i generals aquest any?

Ciutadans, per altra banda, també podria quedar extingit en aquest parlament. Els cinc escons que avui dia són taronges es repartirien entre el PP i Vox. Es calcula, de fet, que els populars es puguin disparar el 28-M, i passar dels actuals 10 diputats a uns 17. L’extrema dreta de Vox també augmentaria en nombre de diputats, però l’augment seria molt més tímid; al voltant d’un escó, actualment en tenen només dos.

En un parlament en el qual s’aconsegueix la majoria absoluta a partir dels 23 diputats, en les passades eleccions —les del 2019— el PSOE va aconseguir 20 escons. El PP va situar-se en segons posició, però a molta distància; amb només 10 diputats. Podemos va obtenir-ne sis, Ciutadans, cinc; i Vox i Foro Asturias van aconseguir dos escons cadascun.

El passat mes de març, l’actual president d’Astúries, el socialista Adrián Barbón, va assenyalar que el seu objectiu en les eleccions autonòmiques del 28-M és tornar a formar un govern “monocolor” amb consellers del PSOE. Sí que va obrir la porta, no obstant, a col·locar-hi independents. Va ser en una entrevista a TPA en la qual va assegurar que el president asturià confia a repetir la seva victòria electoral i que, alhora, no entra ara mateix dins dels seus plans haver de formar un govern que inclogui membres de Podemos. En aquest sentit, va recordar que l’actual executiu asturià és capaç de governar tot i no tenir la majoria absoluta al parlament.

Preguntat per si dimitiria en cas de no guanyar les eleccions, Adrián Barbón va afirmar que es quedaria a Astúries fent una “oposició constructiva”. Va insistir, a més, que el seu compromís és “sagrat”. En aquella entrevista, Barbón també va assegurar que el suport que rep de la militància i dels seus votants el legitimen per demanar coses a Madrid.

🗓️ H3: Quan seran les eleccions municipals 2023 a Espanya?: data i tots els detalls

Així mateix, va afirmar que intervé en problemes que s’allarguen en el temps, com els trens; i que manté contactes amb el Ministeri de Transports i el de Presidència, capitanejats, respectivament, pels ministres Raquel Sánchez i Félix Bolaños. De la mateixa manera, va negar estar nerviós per les eleccions, però sí pels problemes d’Astúries. Està ara en mans dels asturians decidir si Barbón es mantindrà com a president de la comunitat autònoma.

Els pronòstics del CIS

El passat dijous, el CIS va publicar un baròmetre que confirma aquestes expectatives per a Astúries. L'enquesta atorga al PSOE el 36,7% dels vots i al PP el 27,3%, per davant de Vox (9,1%), Podemos (8%), Izquierda Unida amb Más País (6,8%) i Foro (4,5%).