El secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha assegurat aquest dilluns que l’anunci de la Llei del referèndum per part del govern de la Generalitat és un acte de “propaganda política” que demostra que els independentistes estan instal·lats en un “bucle absurd”. “Tot són anuncis, proclames que no passen de l’àmbit propagandístic polític”, ha dit Ábalos, que ha assegurat que tot plegat correspon a càlculs “electorals i partidistes” per part dels partits del Govern. En aquest sentit ha retret al govern de la Generalitat que no tingui el “valor” d’assumir els “riscos” de les seves actuacions i de traslladar les iniciatives que no vol assumir al Parlament de Catalunya i als alcaldes.

En roda de premsa posterior a l’executiva del partit, Ábalos ha recordat que el PSOE aposta per una reforma de la Constitució però no acompanyarà cap mena d’iniciativa que vagi més enllà de la legalitat. “No compartirem processos sobiranistes”, ha dit.

També ha recordat que els socialistes espanyols estan en “comunicació contínua” amb el PSC, que té “la seva pròpia orientació política” però que “comparteix plenament amb el PSOE”. 

El president de la Junta d’Extremadura, Guillermo Fernández Vara, també ha afirmat que el Govern busca una legalitat paral·lela perquè no pot actuar com ho vol fer dins dels mecanismes de l’Estat de Dret. Segons Fernández Vara, tot plegat és “increïble” i comentar les iniciatives del govern de Puigdemont és “alimentar una posició pseudo-delirant”. 

En aquesta línia, Fernández Vara també ha destacat que Catalunya “és l’única comunitat autònoma que té un Estatut que els seus ciutadans no van voler”, fet que mereix una “reflexió”. 

“Poden tenir les seves raons” i cal “dialogar i parlar” en termes “inclosos dins de la Constitució”, ha sentenciat, però “amb cops de porta no”.