La Llei del referèndum —que es presentarà demà— regula la celebració de la votació i el desenvolupament de la jornada de l'1-O i es basa en resolucions de les Nacions Unides i del Tribunal de l'Haia per justificar la via unilateral. En el preàmbul senyala que és "la resposta a la frustració" que va provocar l'Estatut, segons ha avançat El Món a RAC1, mentre que El Matí de Catalunya Ràdio explica que la llei té en compte el pacte de drets civils i polítics de l’ONU, subscrits per Espanya.

"Aquesta llei estableix un règim jurídic excepcional adreçat a regular i a garantir el referèndum d'autodeterminació de Catalunya", diu l'escrit, del qual avui només se n'ha conegut una part. Al mateix temps, es deixa clar que aquesta llei "preval jeràrquicament sobre totes aquelles normes que hi puguin entrar en conflicte, en tant que regula l'exercici d'un dret fonamental i inalienable del poble de Catalunya".

A més, també dona empara als funcionaris i ciutadans que s'hi impliquin d’alguna manera. "Totes aquelles autoritats, persones i empreses que participin ja sigui directament, ja sigui indirectament en la preparació, celebració i/o implementació del resultat del referèndum, queden emparades per aquesta llei atès que desenvolupa l'exercici del dret a l'autodeterminació que forma part de l'ordenament jurídic vigent.

Aclarir dubtes

La llei, que té 34 articles, un preàmbul, una disposició addicional i una de final, s'explicarà per tot el territori mitjançant 200 actes que serviran per aclarir dubtes. El primer serà, un cop presentada la llei al Parlament per part de JxSí i la CUP, demà al vespre, al Teatre Nacional de Catalunya (TNC).

La intenció és que el referèndum es dugui a terme com qualsevol altra convocatòria electoral, això sí, amb dos canvis: es crearà la sindicatura electoral formada només per juristes nomenats pel Parlament per així substituir la Junta Electoral i s'habilitarà una comissió de verificació internacional, integrada per juristes i politòlegs de tot el món. 

La llei del referèndum es tramitarà a finals d'agost al Parlament. Posteriorment es tramitarà la Llei de transitorietat, en cas que guanyi el 'sí'.