El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha manifestat que mentre el PSOE governi a Espanya es respectarà la Constitució. "Mentre el Partit Socialista sigui al timó del Govern d'Espanya, la Constitució espanyola regirà d'est a oest i de nord a sud, del primer a l'últim dels articles", ha indicat en una entrevista al diari El Periódico.

En aquest sentit, ha manifestat que aquesta ha estat l'actitud dels socialistes sempre que han governat, però que s'ha volgut distanciar dels partits de la dreta que s'erigeixen com a defensors de la Carta Magna i acusen el president d'haver-se-la saltat. "Tenim una concepció d'Espanya diferent de la de la dreta, molt més plural, molt més diversa. Som un partit que aspira a crear ponts, a no aixecar muralles," ha ressaltat el president en el dia previ a la jornada de commemoració de la Constitució.

A més, ha assegurat que a Espanya hi ha una dreta "no assilvestrada i trumpista (seguidora de Donald Trump)" que no té res a veure amb la "dreta europeista, que entén també i accepta la realitat i la diversitat territorial del nostre país". En aquest sentit, ha valorat que les formacions de dreta espanyoles estan "perdudes en un laberint i en una competició amb la ultradreta que li impedeix anteposar els interessos generals als interessos de partit".

Pablo Casado Santiago Abascal Congrés Diputats EFEEl líder de la formació d'ultradreta Vox, Santiago Abascal, parlant amb el líder del PP, Pablo Casado, en el Congrés dels Diputats / EFE

Sobre el xat dels militars

Així mateix, Sánchez també s'ha referit al xat que s'ha filtrat aquesta setmana d'un grup d'exmilitars, en el qual es deia que s'havia d'afusellar 26 milions de persones, així com posar una bomba en la seu de l'Assemblea Nacional de Catalunya.

"Franco ha sortit de la Vall dels Caídos, però segueix al cap d'uns quants. Ara bé, més enllà d'un grup de nostàlgics marginals, el veritablement preocupant és la propagació dels mateixos missatges d'odi des de tribunes polítiques que no són marginals", ha considerat.

Sobre els pressupostos

D'altra banda, aquest dijous el govern de coalició, integrat pel PSOE i Podemos, ha salvat els pressupostos, que s'han aprovat amb el suport d'ERC, EH Bildu, PdeCat i PNB.

Arran de la pandèmia, Sánchez ha exposat que estem immersos en una "crisi, que és inèdita en 100 anys", pel que davant d'aquesta situació "es necessitava uns pressupostos progressistes", així com "d'integració i no de l'exclusió", ja que era "el moment de mirar per l'interès general i deixar de banda els vets creuats".

Tanmateix, ha lamentat que això no hagi estat possible. "El que sí que puc garantir és que per la meva part sempre he intentat que hi hagués el major nombre de grups parlamentaris a favor d'uns pressupostos imprescindibles per abordar amb garanties aquesta emergència econòmica, social, sanitària i, a més, començar la reconversió econòmica", ha defensat Sánchez, que ha afegit: "Hem apel·lat a la unitat parlamentària entorn d'uns pressupostos necessaris, imprescindibles, hi ha hagut partits polítics, el de (Carles) Puigdemont, el de (Pablo) Casado i el de (Santiago) Abascal que s'han desentès de la ciutadania".

També ha ressaltat que quan es va haver de precipitar les eleccions el 2019 perquè no van poder aprovar els comptes públics, en aquest llavors, el PP va votar no als pressupostos com van fer EH Bildu i ERC. "Llavors a la dreta si li va valer aquest vot contrari i aquesta coincidència amb aquests grups parlamentaris i ara no", ha exposat Sánchez que ha recordat que els populars ha argumentat el seu vot contrari als pressupostos actuals perquè hi ha "un independentisme a Catalunya que dona suport als Pressupostos o en aquest cas també l'esquerra abertzale".