El grup de WhatsApp La XIX del Aire, que agrupa comandants retirats de la XIX promoció de l'Exèrcit de l'Aire, no es conformava únicament amb suggerir l'afusellament de 26 milions de persones i enviar cartes al rei Felip VI mostrant-li la seva preocupació per les relacions del govern espanyol amb partits "l'objectiu dels quals és la separació d'una part del territori de la nostra Pàtria".

Si la barbaritat de proposar d'afusellar més de la meitat de la població d'Espanya —atribuïda al general de divisió de l'Exèrcit de l'Aire en la reserva Francisco Beca Casanova, signant en representació dels seus companys de la carta dirigida al monarca—, ja era per si mateixa un deliri, en les últimes hores s'han conegut altres de les bogeries que circulaven en l'esmentat xat, entre les quals, promoure un cop d'estat i fins i tot orquestrar operacions militars entre les quals s'inclouria el bombardeig de la seu de l'ANC.

Així ho va revelar ahir a la nit un exmembre del xat, el tinent coronel retirat de l'Exèrcit de l'Aire José Ignacio Domínguez, en declaracions al programa Hora 25 de la Cadena SER. L'exintegrant del grup de WhatsApp va assegurar que en el xat "es va parlar d'un pronunciament", és a dir, de promoure un cop d'estat militar en contra de la democràcia, i per això va assenyalar que encara que tot això pugui quedar al pla de la "il·lusió", "hi ha hagut i hi ha un moviment" per fer un cop i per a això es va intentar convèncer altres promocions dels exèrcits de l'Aire i de Terra. "No són monàrquics ni constitucionalistes, són franquistes i defensen la dictadura i no només la passada, sinó la futura. Ells aspiren que hi hagi una dictadura", va afegir l'exmilitar.

Un vol calent per bombardejar

Una altra de les barbaritats que circulava pel xat era la possibilitat d'organitzar operacions militars en contra de la població civil, i en concret, Domínguez va assenyalar que, en un missatge del qual es desconeix l'autoria, un membre del xat assegurava que en cas d'estar en actiu aprofitaria un "vol calent" —exercici militar de bombardeig amb bombes i míssils reals que té lloc al polígon de tir de Las Bárdenas (Navarra)— "per desviar-se i bombardejar l'Assemblea Nacional Catalana".

Sempre segons les declaracions de Domínguez a la Cadena Ser, el xat es va crear en actitud amistosa per posar en contacte antics companys de promoció, però amb el temps va arribar a ser un "apèndix de Vox" on els comentaris en contra del partit d'ultradreta eren durament criticats. L'exmembre situa al març del 2020 l'inici de la radicalització, amb el començament de converses sobre una 'operació Albatros' per crear un govern de salvació nacional amb Margarita Robles, actual ministra de Defensa, com a presidenta del govern espanyol.

A més, un dels blancs del grup 'La XIX del Aire' era el general José Julio Rodríguez Fernández, ex-JEMAD i actualment en l'òrbita de Podemos, de la promoció XXI però amb moltes amistats a la XIX. "Li van dir fill de puta, traïdor i covard", assenyala Domínguez.

L'exmembre del grup assenyala que ara queden ja molt pocs membres en l'esmentat xat, però que entre bona part dels integrants sempre hi ha hagut franquistes "nostàlgics dins d'un ordre", que últimament s'han radicalitzat fins al punt de "plantejar-se la possibilitat d'un pronunciament militar avalat pel rei", cosa que no es va concretar.

A més, assenyala que bona part dels exmilitars són gent que "va entrar en l'exèrcit en plena dictadura", i que continuen amb "el relat dels vencedors" de la Guerra Civil. "Tots els actors, tinents coronels, tinents i alguns generals s'han format amb Franco com algú a seguir. Sobretot entre els retirats, però els que encara estan en actiu també han estat educats en l'admiració a la figura de Franco", afegeix, apuntant, això sí, que "la regeneració generacional ha fet efecte" i ha atenuat aquestes actituds.