Més aviat freda ha estat la rebuda a Madrid del principi d’acord entre ERC i Junts per Catalunya per desencallar la investidura i la conformació de Govern. Ho ha estat des de La Moncloa i també des del PSOE. El secretari d’organització socialista, José Luis Ábalos, ha lamentat que “qui va guanyar les eleccions”, Salvador Illa, no s’hagi pogut presentar a un debat d’investidura. I també que “es continuï insistint en la clau independentista”. Malgrat tot, ha confiat que a Madrid puguin continuar mantenint les relacions entre grups parlamentaris per tirar endavant iniciatives del govern espanyol.

En roda de premsa després de l’executiva d’aquest dilluns, el també ministre de Transports ha valorat que “no veuen bé que es continuï insistint en la clau independentista, en lloc d’un govern més pensat des de l’esquerra, amb polítiques socials per als més vulnerables”. En aquest sentit, ha recordat que la d’ERC i Junts és “una fórmula ja coneguda, la mateixa que tenia el Govern que va portar a les eleccions”. I ha insistit: “La clau de prioritzar l’independentisme no sembla la més ajustada”. S’ha referit a “enquestes recents que diuen que el sentiment independentista està a la baixa a Catalunya”.

Malgrat tot, José Luis Ábalos ha vist “lògic, normal i legítim” que ERC vulgui mantenir l’autonomia d’actuació al Congrés per negociar amb el PSOE i Unidas Podemos. El dirigent socialista no veu que “un pacte per governar Catalunya hagi de treure l’autonomia als grups parlamentaris”, sinó tot el contrari. Ábalos ha constatat que sempre han mantingut “vies de diàleg” amb els republicans i que si aquests mesos no s’ha avançat més ha estat primer pel context electoral i després per les negociacions d’investidura.

La Moncloa: "Abandonin la unilateralitat"

Les reaccions des de Madrid al principi d’acord entre ERC i Junts no s’han fet esperar. Després que les dues formacions independentistes s’hagin entès per desencallar la investidura i conformar un nou Govern, des de La Moncloa enviaven un missatge pocs minuts després: que s’abandoni la unilateralitat i s’aposti pel diàleg entre l’Estat i la Generalitat. De fet, la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha confiat que la taula entre els dos governs, aturada des de fa més d’un any, pugui tornar a caminar dins els “límits del respecte constitucional”.