El PSOE i ERC han perfilat els equips negociadors que les pròximes setmanes hauran d'explorar si és possible una abstenció dels 13 diputats republicans al Congrés que faciliti la investidura de Pedro Sánchez.

Ahir dijous, la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, i el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, s'han reunit per abordar la qüestió, segons ha avançat Nació Digital i han confirmat a Efe fonts republicanes.

Per part d'ERC, segons les fonts consultades, formaran part de l'equip que assumirà les converses sobre la investidura el propi Rufián, així com la portaveu i secretària general adjunta de el partit, Marta Vilalta, i el president del consell nacional dels republicans, Josep Maria Jové.

Per part dels socialistes estaran, segons les mateixes fonts, Lastra, el secretari d'organització de PSC, Salvador Illa, així com una tercera veu, que podria ser el ministre de Foment i secretari d'organització de PSOE, José Luis Ábalos, o la vicepresidenta de Govern, Carmen Calvo.

Pregunta a les bases

Aquest dilluns, la militància d'ERC podrà pronunciar-se per via electrònica en una consulta interna sobre la investidura de Sánchez.

En concret, les bases d'ERC han de respondre a la pregunta: "Està d'acord de rebutjar la investidura de Pedro Sánchez si prèviament no hi ha un acord per abordar el conflicte polític amb l'Estat a través d'una taula de negociació?".

La portaveu de l'Executiu en funcions, Isabel Celaá, no ha volgut pronunciar-se aquest divendres, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, sobre la condició que ERC presenta per facilitar la investidura i que ha inclòs en la seva consulta a la militància: la taula de negociació sobre Catalunya.

Al respecte, Celaá només ha volgut dir que sempre ha mantingut la possibilitat, "i a més ho ha exercit", que hi hagi "diàleg dins de la Constitució i dins de la llei".