Tant el vicepresidenciable Pablo Iglesias com la vicepresidenta Carmen Calvo van mantenir ahir la porta oberta a la mesa de negociació que demana ERC per a la investidura. Però a Moncloa se’n desentenen i diuen que és una qüestió dels partits polítics. Després del Consell de Ministres d’aquest divendres, la portaveu en funcions Isabel Celaá ha rebatut que és un assumpte que compet a les formacions que negocien, i no a l’executiu.  Malgrat la insistència dels periodistes, s’ha limitat a marcar els límits del diàleg: “sempre dins la Constitució”. En paral·lel, ha mantingut el compromís d'una investidura abans de Nadal.

Aquesta qüestió, especialment després de les informacions que surten de dins de la mateixa Moncloa, ha centrat gran part de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Però la dirigent socialista ha tirat pilotes fora. “El govern no ha estat aquesta qüestió, no s'ha debatut al Consell de Ministres”, ha insistit Isabel Celaá. No ha estat fins a l’última pregunta de la compareixença que ha subratllat que sempre han defensat i continuen defensant la “possibilitat” de diàleg, però un diàleg “dins la Constitució”. Això és tot el que han pogut arrencar els periodistes.

Un divendres més, la dirigent socialista ha defensat que el “govern de progrés” entre el PSOE i Unidas Podemos és “l’única alternativa possible, l’única que s’ha formalitzat i que tenim esperança que prosperi”. En aquest sentit, ha demanat “responsabilitat” a totes les forces polítiques. “El millor que li pot passar al país és que les formacions sàpiguen estar a l’altura”, ha sostingut Celaá, que ha tornat a lamentar que “les principals forces de la dreta s’han autoexclòs des del primer moment”.

En aquesta línia, la portaveu del govern espanyol ha subratllat que “veus internacionals” han reclamat que es formi govern a Espanya com abans millor, per enfrontar la desacceleració econòmica. Ha fet referència a la Comissió Europea, l’OCDE i les agències de qualificació. “La incertesa no hauria de ser un llast, però podria ser-ho si no reaccionem a temps”, ha avisat. “Aquestes veus reclamen desbloqueig”, ha assegurat.

Per enfrontar la situació econòmica, Isabel Celaá ha assenyalat que “la guia d’aquest govern és la disciplina fiscal i l’estabilitat pressupostària”. Això sí, ha matisat que “la disciplina fiscal és també justícia fiscal i justícia social”, per a créixer en polítiques socials i al mateix temps reduir el dèficit.

Sentència “dolorosa” dels ERO

La portaveu en funcions ha començat la roda de premsa referint-se a la sentència dels ERO contra els expresidents andalusos José Antonio Griñán i Manuel Chaves. Ha deixat clar que “només hi cap reafirmar el nostre respecte total a les sentències judicials”. Malgrat tot, ha admès que “és dolorosa” i que no els deixa “indiferents”, especialment després de seguir la seva trajectòria pública. Ha defensat que el projecte que encapçala Pedro Sánchez és “un govern basat en la neteja de les institucions, contra qualsevol indici de corrupció”. Ha insistit que “no pot haver-hi cap mena d’empara per a cap irregularitat”. Ha defensat també el silenci de Sánchez en aquesta qüestió, perquè “no afecta ni al govern, ni al president del govern, ni al partit com a tal”.

Trasllat de la Prefectura

Pel que fa a l’hipotètic trasllat de la Prefectura del CNP de la Via Laietana de Barcelona, amb el suport del PSC, la portaveu en funcions ha volgut deixar clar que la policia espanyola no marxarà de Barcelona. “Una altra cosa és que, com ha dit el senyor Collboni, puguin localitzar un millor assentament, però es quedarà a la ciutat de Barcelona”, ha defensat.