La millor defensa és un bon atac i una de les armes més poderoses que existeixen és la paciència. Segons sembla, el PSOE té ben clares aquestes dues premisses, i aquesta setmana ho ha demostrat traient del calaix una de les seves millors cartes per dissimular la polèmica al voltant del cas Mediador i el ‘Tito Berni’. El grup socialista ha permès que la Mesa del Congrés dels Diputats reactivi la comissió d’investigació de l’Operació Catalunya, però hi ha gat amagat: el PSOE pretén diluir la persecució a l’independentisme català en una comissió que se centri en investigar l’Operació Kitchen.

És a dir, que allò que havia de convertir-se en una comissió d’investigació per posar de manifest l’ús que s’ha fet de les clavegueres de l’Estat per perseguir el moviment independentista es convertirà en un mecanisme per fer campanya electoral en contra del PP. Per entendre com podrà el PSOE fer aquesta maniobra, cal remuntar-se al setembre de 2022. A mitjans d’aquell mes, el Congrés va aprovar engegar una altra comissió d’investigació relacionada amb les activitats de la policia patriòtica. Però, per curar-se en salut, el PSOE va introduir una esmena perquè la investigació es limités a l’època en què La Moncloa va estar en mans del PP de Mariano Rajoy.

De fet, les intencions del PSOE ja s’intuïen fa uns mesos. Perquè l’esmena introduïda pels socialistes que el partit va facilitar als mitjans de comunicació ja estava batejada com a ‘Esmena Kitchen’. Així, per exemple, el PSOE va pactar investigar els nous àudios entre l’excomissari José Manuel Villarejo i l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal.

Així doncs, un any després que el Congrés dels Diputats pogués arribar a la conclusió de forma oficial que el PP va usar de forma “partidista, delictiva i il·legal” els recursos reservats del Ministeri de l’Interior per espiar Luis Bárcenas, ara es posarà en marxa la comissió d’investigació de l’Operació Catalunya. Les primeres passes es van fer quan es va saber que una jutge andorrana investigava l’expresident Mariano Rajoy arran d’una querella per suposades pressions a la Banca Privada d’Andorra (BPA) per aconseguir informació de polítics catalans durant el Procés. La jutge també va imputar els exministres Jorge Fernández Díaz i Cristóbal Montoro.

Esquivar el cas ‘Mediador’ a través de la ‘Kitchen’

Les intencions del PSOE de combatre la polèmica del ‘cas Mediador’ a través de la corrupció del PP ja es van posar de manifest aquest passat dimecres durant la sessió de control al govern espanyol. El president Pedro Sánchez va utilitzar per primer cop la carta d’assenyalar el líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, per haver estat —als anys 90— al vaixell del narcotraficant Marcial Dorado. A més, aquest gest del PSOE ha vingut just quan el PP ha començat a posar fil a l’agulla en la creació d’una comissió d’investigació sobre el cas ‘Mediador’.

El diputat de Junts per Catalunya Josep Pagès denuncia en declaracions a ElNacional.cat que troba molt evident “l’ús partidista” que el PSOE vol fer de la comissió d’investigació. “Pretenen desgastar el PP i posar un núvol de tinta a la polèmica de la sòrdida corrupció d’algun dels seus diputats, que ens remet a les èpoques de Luis Roldán”, assenyala. És per això, també, que fonts d’Esquerra Republicana afirmen que han vist com de veritat “el PSOE s’ha posat les piles” per reactivar la comissió de l’Operació Catalunya.

Patxi López llamada telefono
El portaveu dels socialistes al Congrés, Patxi López / Foto: Europa Press

Les eines de l’independentisme en aquesta comissió

Des del PSOE asseguren que la seva intenció és investigar tota la “informació sensible” sobre l’ús il·legítim dels aparells de l’Estat, però la realitat és que no es podrà anar més enllà del mandat de l’exministre Jorge Fernández Díaz. Això, en principi, exclou poder tractar temes relacionats amb l’espionatge de Pegasus, o qüestions relacionades amb les informacions que apareixen recentment sobre infiltracions policials en moviments polítics i socials de Catalunya.

Però per molt que el PSOE demanés centrar totes les investigacions de la comissió en el PP, Pagès adverteix que —tal com va fer en l’altra comissió que investigava la Kitchen— la seva formació “utilitzarà tots els recursos a mà per treure tots els abusos de l’Estat contra l’independentisme”. En el seu moment, el diputat va usar l’anterior comissió per posar sobre la taula que parlar d’Andorra i parlar d’Operació Catalunya implica assenyalar els mateixos responsables.

El diputat de Junts per Catalunya recorda també en aquest diari que molt del personal dels cossos policials espanyols encara manté el seu càrrec i que “l’organització criminal sota el govern de Jorge Fernández Díaz ha tingut continuïtat amb el PSOE”. És per això que assegura que els grups independentistes han d’intentar en tot moment evitar que es dilueixi la “guerra bruta” de l’Estat contra Catalunya, també amb un govern espanyol socialista. “Perquè és una dinàmica interna de les estructures de l’Estat que sobrepassa els partits polítics", sentencia Pagès.