Només durant els mandats del Partit Popular i anant més enllà de la branca andorrana de l'Operació Catalunya. Tal com va avançar ElNacional.cat, el Congrés dels Diputats cenyirà als governs populars la tercera comissió d’investigació relacionada amb les clavegueres de l’Estat. El PSOE i Unides Podem s'han aliat amb l'independentisme català i basc per tirar-la endavant definitivament i s'han imposat a l'aliança del Partit Popular, VOX i Ciutadans, que s'hi han oposat. Dels 345 vots emesos, el 'sí' s'ha endut 191 vots, 153 diputats hi han votat en contra i només hi ha hagut una abstenció. En aquest cas, es posarà el focus sobre els anomenats àudios de la corrupció que va destapar el diari El País i que, entre d'altres, ha permès reviscolar la Kitchen. L'òrgan parlamentari també investigarà la trama andorrana de l’Operació Catalunya, les maniobres de la policia patriòtica, via el Ministeri de l'Interior de Jorge Fernández Díaz, per aconseguir formació financera secreta sobre els líders independentistes a la Banca Privada d’Andorra (BPA).

María Dolores de Cospedal y Jorge Fernández Díaz   Europa Press
María Dolores de Cospedal i Jorge Fernández Díaz tornen a estar a l'ull de l'huracà. / Foto: Europa Press

El PSOE ha negociat el suport en els últims dies i ha votat a favor del text després que els sol·licitants (Esquerra, Junts, la CUP, el PDECAT, Bildu i el BNG) hagin acceptat una esmena, que delimita en el temps la trama parapolicial —fins a la caiguda de Mariano Rajoy el 2018—, i que amplia l’objecte de la comissió. Els independentistes han admès a aquest diari que no tenien més remei que acceptar-la si volien que la comissió tirés endavant. En qualsevol cas, al marge de l’anomenada branca andorrana de l'Operació Catalunya, l'òrgan esbrinarà la implicació del PP en els anomenats àudios de la corrupció que va destapar el diari El País. Aquests documents sonors revelats el 2022 demostren i certifiquen, un altre cop, la complicitat entre l'exministre Jorge Fernández Díaz, l'ex secretària general del PP, Dolores de Cospedal, i l'excomissari Jose Manuel Villarejo. L'objectiu, per tant, també serà posar la banya en la continuació de l'Operació Kitchen, que amenaça de reobrir-se a l'Audiència Nacional després que la Fiscalia Anticorrupció insistís i demanés la imputació de Cospedal per haver intentat robar a Luis Bárcenas documents comprometedors pel PP.

Els independentistes avisen el PSOE

Tot i l’esmena socialista, el diputat de Junts, Josep Pagès, ha assegurat que el PSOE “no és aliè a les operacions d’Estat contra Catalunya” i ha afegit: "No permetrem que s’instrumentalitzi la comissió només per generar notícies contra el Partit Popular; el PSOE, tard o d'hora, també haurà de respondre l'operació contra Catalunya", en referència a l'esclat dels casos d'espionatge del cas Pegasus. Al seu torn i relacionada amb la persecució d'independentistes, la portaveu d'Esquerra, Pilar Balluguera, ha lamentat que "la raó d'estat sempre passa per sobre dels drets fonamentals d'alguns ciutadans". El Partit Popular també ha carregat contra els socialistes per permetre la comissió. El diputat Luis Santamaria hi veu "un intent a la desesperada per deslegitimar el rival, una cacera de bruixes, un judici sumaríssim per obtenir rèdit electoral.". En la rèplica, el portaveu socialista Felipe Sicilia ha defensat crear un camp de treball més ampli perquè, diu, "el PP no va tenir ni escrúpols ni límits per tapar la seva corrupció i atacar l'adversari polític". Per part d'En Comú Podem, Jaume Asens ha proposat al PP "que passi pàgina de la corrupció i refundi el partit".

 

La trama andorrana

La petició de comissió va arrencar quan es va saber que una jutge andorrana investigava l’expresident Mariano Rajoy per l’Operació Catalunya arran d’una querella per suposades pressions a la Banca Privada d’Andorra (BPA) per aconseguir informació de polítics catalans durant el procés. La jutge també va imputar els exministres Jorge Fernández Díaz i Cristóbal Montoro.

Tercera comissió contra les clavegueres de l’Estat

Aquesta serà la tercera comissió que esbrini què va passar amb les anomenades clavegueres de l’Estat en l’etapa Rajoy. El 2017 el Congrés dels Diputats ja va censurar Jorge Fernández Díaz "per la utilització partidista del Ministeri de l’Interior" en l’Operació Catalunya. La més recent data del 2021 quan la cambra es va reunir per posar llum sobre l’Operació Kitchen, el suposat entramat parapolicial per espiar l’extresorer del PP Luis Bárcenas i robar-li documents comprometedors pel partit. Al marge d'aquestes, el Congrés també ha estudiat el finançament irregular dels populars.