La Mesa del Congrés dels Diputats ha obert termini fins al 21 de març perquè els grups parlamentaris designin els seus portaveus i representants en la comissió d’Investigació de l’Operació Catalunya. Després d’aquella data, es podran reunir els representants de cada grup parlamentari per posar-se d’acord sobre qui ha de presidir aquesta comissió d’investigació i quins han de ser els seus continguts. Un cop això ja estigui superat, els grups hauran de pactar quines sol·licituds de compareixença es fan. Sobre la taula està la possibilitat de demanar la compareixença de l’expresident del govern espanyol Mariano Rajoy i també de l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal.

El mateix dia que s’ha publicat que l’Operació Catalunya va néixer al despatx de Jorge Fernández Díaz l’endemà de la manifestació multitudinària de la Diada del 2012, la Mesa ha decidit fer un pas endavant en la constitució d’aquesta comissió d’investigació. El passat mes de setembre el Congrés va aprovar el seu naixement, però el PSOE es va reservar la possibilitat d’incloure-hi assumptes relacionats amb l’Operació Kitchen. Aquest dimarts, de fet, el portaveu socialista a la cambra baixa, Patxi López, s’ha vantat d’haver premut l’accelerador en la creació d’una investigació relacionada amb aquest segon tema, per molt que a efectes pràctics s’hi tractarà l’Operació Catalunya.

La Mesa ha donat resposta d’aquesta manera a l’ofensiva que van fer la setmana passada els portaveus de Bildu, BNG, PDeCAT, ERC, Junts i CUP (Mertxe Aizpurua, Néstor Rego, Ferran Bel, Gabriel Rufián, Míriam Nogueras i Albert Botran; respectivament). Davant de la notícia que un jutjat madrileny obria una causa relacionada amb l’Operació Catalunya i la seva ofensiva contra l’expresident del Barça Sandro Rosell, van presentar un escrit a la Mesa. En aquell text demanaven obrir el termini per a la designació de representants en la comissió d’investigació.

De totes maneres, encara es manté el risc que la comissió d’investigació de l’Operació Catalunya quedi molt desinflada, per una qüestió de calendari. El pròxim mes de desembre la legislatura arriba al seu final i, a més, entremig hi haurà una campanya electoral per comicis municipals i autonòmics. És a dir, que la comissió, per molt que comenci a celebrar-se al més aviat possible, tindrà poques sessions; i morirà un cop acabi la legislatura i torni a haver-hi eleccions generals.

Aquest dimarts, la CUP ha recordat la necessitat de celebrar ja aquesta comissió d’investigació perquè “és evident” que es feien “persecucions amb mètodes il·legals” a dissidents polítics. A més, la portaveu anticapitalista Mireia Vehí ha assenyalat que l’esperit de l’Operació Catalunya es manté ben viu quan apareixen informacions de policies espanyols infiltrats en moviments polítics i fins i tot socials del país. El portaveu del PDeCAT Sergi Miquel també ha insistit en la importància de celebrar la comissió, assegurant que tot gira al voltant d’uns fets “d’una gravetat considerable”.