ERC i la CUP ja han aconseguit tancar un preacord d'investidura, a l'espera de l'entesa amb Junts per Catalunya. Aquest preacord contempla com a opció preferent un nou referèndum d'independència. No han hagut de passar 24 hores per rebre una negativa del principal partit del govern espanyol. El PSOE manté la porta tancada a qualsevol mena de consulta d'independència. A més a més, lamenten que aquestes forces prioritzin l'eix nacional, que consideren que va en detriment de la gestió de la crisi econòmica i sanitària. Tot i això, el referèndum és tan sols un punt de l'ampli preacord que han assolit republicans i cupaires.

Des de Ferraz, en roda de premsa després de l'executiva del PSOE, José Luis Ábalos ha deixat clara la seva negativa reiterada a un referèndum d'autodeterminació. "Nosaltres no estem pel referèndum; estem per l'entesa i el marc de diàleg, prioritzant les necessitats dels ciutadans, procurant el benestar i el creixement econòmic", ha defensat en aquest sentit. Després de fer-se públic el preacord, el secretari d'organització socialista ha advertit, a més, que la priorització de l'agenda sobiranista incidirà de forma negativa en la gestió dels serveis públics en un moment tan delicat com aquest.

"La clau continua sent la del sobiranisme", ha lamentat el dirigent socialista, que l'ha contraposat a l'aposta de Salvador Illa per l'"estabilitat". En aquesta línia, el també ministre de Transports ha insistit que "en la mesura que prioritzen el projecte independentista, menystenen la gestió". També ha aprofitat per remarcar les "grans diferències" que separen ERC i Junts per Catalunya, que "només els uneix el sobiranisme". N'espera "bastant poc" del Govern de la Generalitat que surti de les negociacions.

Prec a Ciutadans

Després del terrabastall polític a Múrcia i a la Comunitat de Madrid, i mentre es debat la moció de censura socialista a Castella i Lleó, el PSOE fa un prec a Ciutadans. Concretament, Ábalos els ha reclamat que "per dignitat pròpia" trenquin tots els acords que tenen amb el PP en ajuntaments i governs autonòmics, començant pel castellanolleonès. Ha avisat la formació d'Inés Arrimadas que no pot continuar a remolc de l'extrema dreta de Vox, que només pretén "aniquilar-los".

La CUP sotmet a votació el preacord

El moviment d'ERC resol la incògnita sobre el ple d'investidura d'aquest divendres 26, que havia estat en l'aire per la manca de concreció de les parts implicades en la negociació. Hi haurà ple i candidat, ha confirmat la presidenta del Parlament. No serà fins a la vigília del debat d'investidura que la CUP farà públic el veredicte de l'assemblea sobre si la militància avala o no el preacord. Avui s'ha distribuït a les bases el document sobre el programa polític de la legislatura pactat amb ERC perquè el valorin i discuteixin.