Compte enrere per investir el 132è president de la Generalitat de Catalunya. Divendres acaba el termini per presentar un candidat al Parlament i, amb un preacord d'ERC i la CUP per a la investidura de Pere Aragonès sobre la taula, les negociacions continuen a contrarellotge entre els partits.

En la primera ronda, el nou cap de l'executiu hauria de ser investit amb la majoria absoluta de la Cambra, un escenari que, de moment, sembla inviable. Per una banda, Salvador Illa (PSC), guanyador de les eleccions, havia anunciat la seva voluntat de presentar-se, però sense el suport de cap altra formació no sumaria prou escons. Per una altra, Pere Aragonès (ERC) ja té un preacord amb els cupaires i això el convertiria en el candidat amb més possibilitats de ser investit, tot i que tampoc ho aconseguiria en aquesta primera sessió.

Aquest és el tauler que hi ha quan falten quatre dies per al plenari. La nova presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha anunciat que demà mateix iniciarà la ronda de consultes amb les formacions. Començarà pels grups amb menys representació i, segons ha assegurat, està convençuda que divendres hi haurà una sessió amb un candidat amb possibilitats i no un acte equivalent.

En una entrevista a TV3 aquest dilluns, Borràs s'ha volgut desmarcar de les negociacions que mantenen els partits independentistes, però ha afirmat que encara s'hi està treballant. "No em toca parlar d'això. Els espais polítics de l'independentisme estan treballant per a un acord que representi els resultats del 14-F. Jo ara em mantinc en la distància i els deixo treballar, però sé que es treballa per posar uns nous fonaments en les relacions", ha explicat. Tanmateix, els negociadors tenen coll avall que és gairebé impossible que el pacte estigui enllestit per divendres 26 de març.

La llei estableix que la presidenta disposa d'aquests deu dies per consultar els representants dels partits o dels grups polítics i "proposar al ple un candidat o candidata a la presidència de la Generalitat". La norma estableix que, en cas que la investidura no prosperi en una primera votació per majoria absoluta ni en una segona votació, 48 hores més tard, per majoria simple, es posa en marxa un termini de dos mesos per a un segon debat d'investidura. Si tampoc, passat aquest temps, és possible investir un nou president de la Generalitat, el Parlament queda dissolt automàticament i Aragonès, com a vicepresident de la Generalitat en funcions de president, haurà de convocar eleccions "de manera immediata".

La seva presidència

Pel que fa al dret a vot del diputat exiliat Lluís Puig, Borràs ha estat clara com ja ho va ser en el seu discurs d'investidura i ha assegurat que mantindrà els seus drets "intactes". "Seguiré els principis de la democràcia. Els diputats han d'exercir el seu dret a vot i jo ho preservaré", ha apuntat. En aquest sentit, ha lamentat que durant molt temps s'hagi intentat "coaccionar" el Parlament de Catalunya i ha promès que "recuperarà la normalitat". 

D'altra banda, ha descartat fer canvis en el reglament de la Cambra, ja que, segons ha dit, correspon als grups parlamentaris i a la Mesa. El que sí que ha anunciat és que hi haurà canvis en la secretaria general, fins ara ocupada per Xavier Muro. 

Imatge prinicipal: Laura Borràs en un acte de campanya / ACN