"És obvi que ens necessitem tots i totes". Hores després de l'anunci del preacord amb la CUP, la secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, assenyalava l'evidència que, perquè la investidura de Pere Aragonès prosperi, li calen "tots els vots de la majoria independentista". Arrenca doncs, la setmana decisiva per comprovar si republicans i junters seran capaços d'aparcar la desconfiança latent i llimar les diferències existents en la negociació. Un cop establertes les bases del preacord amb els anticapitalistes, ERC es concentra ara a "concretar un acord amb Junts que sigui coherent i compatible" amb allò subscrit amb la CUP

En espera que l'assemblea cupaire ratifiqui —o no— l'aliança, la formació que capitaneja des de Lledoners Oriol Junqueras té per davant la feina més complicada, que és tancar en només cinc dies un pacte de govern amb Junts per Catalunya. "Hem avançat més ràpidament amb la CUP", constaten a la seu de Calàbria, i ara aspiren a "encaixar" Junts en els punts del document compartit amb els cupaires, entre els quals la suspensió de l'ús de bales de foam, aturar els desnonaments de persones de risc o l'aportació del 25% del pressupost de Salut en atenció primària. Però també, "preparar les condicions necessàries al llarg de la legislatura per realitzar un nou embat democràtic, preferentment en forma de referèndum". 

No és el mateix negociar el suport per a una investidura que un acord de govern. D'aquí la complexitat de la negociació entre ERC i Junts. Malgrat les dificultats, Vilalta s'ha mostrat "convençuda" que serà "possible" segellar un pacte perquè la investidura de divendres no sigui fallida. "Tenim punts de vista i matisos diferents, però ens entendrem", ha remarcat. 

L'escull del Consell per la República

Encara és hora que els equips negociadors de Junts i ERC aprofundeixin en el terreny de les polítiques socials del futur nou Govern. Tampoc no han abordat encara, de manera oficial, quina serà l'estructura de l'executiu, per bé que diverses fonts confirmen que hi haurà canvis en el repartiment de les conselleries. Algunes es dividiran i se'n crearan de noves

Fins ara, el rovell de les converses ha girat entorn a com transitar cap a la independència. Un dels esculls, tot i que segons Vilalta "no el principal", és el paper del Consell per la República. Tant ERC com la CUP són partidaris de reformular-lo, perquè entenen que l'òrgan que presideix Carles Puigdemont no és prou representatiu del moviment independentista. De fet, els republicans hi són de manera testimonial —fins i tot van desmarcar-se de l'acte de fundació de l'entitat— i la CUP no hi és —per bé que una de les seves organitzacions, Poble Lliure, sí que en forma part .

"Li veiem totes les bondats, veiem que és interessant", ha apuntat Vilalta, però ha subratllat que cal "donar-hi una volta" i "reformular el seu paper d'ara endavant" perquè "pugui ser més participat", tenint present que "ara mateix no aglutina totes les forces".  

A la imatge principal, Pere Aragonès i Elsa Artadi