Tot just en el marc del debat politicomediàtic per les negociacions que hauran d'emprendre PSOE i els partits independentistes i nacionalistes catalans, bascs i gallecs perquè els socialistes puguin investir Pedro Sánchez com a president del govern, el líder del PSOE basc, Eneko Andueza, ha rescatat la proposta federalista per solucionar els conflictes per la sobirania a Catalunya i Euskadi. El secretari general del PSE-EE ha afirmat aquest divendres en una entrevista a Onda Basca que aposta per reformar la Constitució i encaminar l'Estat cap a un model territorial federal —és a dir, un estat compost més descentralitzat, com els Estats Units o Alemanya—, "que s'ajusti més a la situació que es viu" i "amb una Carta Magna més adaptada als temps". 

"Tots hem de ser conscients que tenim una Constitució que no permetrà fer res del que exigiran algun dels partits nacionalistes", en referència al referèndum i una eventual independència; i, ha afegit, "és molt millor viure junts, amb un model territorial que permeti viure en concòrdia", ha argumentat Andueza. En aquest context, el líder dels socialistes bascos ha acusat els partits nacionalistes d'"haver tancat la porta", quan ha existit l'oportunitat, afirma, de parlar del model territorial. 

Respecte a les demandes d'ERC i Junts per donar el seu suport a la investidura de Pedro Sánchez— o, almenys, abstenir-se—, Andueza ha considerat que "han de ser conscients del que es juguen a Catalunya". "Ara existeix una pau social i política a Catalunya que és positiva per a la societat. Han de ser conscients de què s'hi juguen... Intentar tensar o utilitzar la situació política per a extorquir tampoc els donaria massa rèdits polítics. Abocar-nos a unes noves eleccions tindria un cost molt important per al nacionalisme català i no crec que estiguin en disposició de jugar a la ruleta russa", ha finalitzat.

 

Carrega contra la dreta per apel·lar al transfuguisme

El dirigent socialista basc s'ha referit també, entre altres qüestions, a les eleccions del passat diumenge i al panorama polític "fragmentat" que es dona en l'Estat i ha assenyalat que, a l'espera que es constitueixin les Corts Generals, la decisió del PP d'intentar una investidura serà "un fracàs". Així mateix, ha assenyalat que "qualsevol socialista bo" mai faria president un candidat de dretes, al mateix temps que ha acusat el PP de recórrer "als 'tamayazos' i els trànsfugues quan no aconsegueixen el seu objectiu". "Esperarem que el senyor Feijóo fracassi en el seu intent de ser president del Govern i, a partir d'aquí, serà el moment del PSOE. Sense perdre els nervis ni tenir excessiva pressa deixarem que s'estavellin contra la seva pròpia paret", ha afirmat. 

Respecte a una hipotètica abstenció dels representants socialistes perquè governi Núñez Feijóo, Andueza ha acusat el Partit Popular d'apel·lar, "des dels temps d'Esperanza Aguirre, als '*tamayazos' i els trànsfugues quan no aconsegueixen el seu objectiu". "Ara apel·len al transfuguisme, a això que ells denominen socialistes bons per fer president Feijóo. Jo el que els diria és que qualsevol socialista bo mai faria president un president de dretes", ha sostingut, per afegir que en l'actualitat "el perill no està en Vox sinó en el PP". Així mateix, ha acusat els populars de no ser "responsables amb la societat espanyola, en no haver donat suport a reials decrets i haver parlat malament d'Espanya a Europa". "Ara apel·len a la responsabilitat d'uns altres per fer president un senyor que és d'extrema dreta. Ja es poden anar oblidant perquè al PSOE ningú els donarà aquest antull", ha afegit.