El PSOE analitzarà l'esmena d'ERC per la reforma de la malversació, però prometent que qualsevol reforma que afecti aquest delicte no beneficiarà a cap condemnat per corrupció ni despenalitzarà l'ús indegut de recursos públics. Així ho ha confirmat el portaveu socialista al Congrés dels Diputats, Patxi López, en una roda de premsa en la que també ha descartat que aquesta reforma afecti els casos dels expresidents d'Andalusia Manuel Chaves i José Antonio Griñán. Aquest últim ha entrat a presó en les darreres setmanes pel cas dels ERO, condemnat per corrupció i sense esperar a un possible indult per part del govern de Pedro Sánchez. 

En aquesta mateixa roda de premsa, López ha defensat les noves esmenes del PSOE i Podem a la reforma del Codi Penal per sedició. Concretament, i seguint l'estela dels desordres públics agreujats, es tracta de la creació d'un nou delicte d'enriquiment il·lícit per als càrrecs que tinguin un increment injustificat de patrimoni per sobre dels 250.000 euros, i una reforma del sistema de funcionament del Consell General del Poder Judicial perquè pugui elegir els dos membres del Tribunal Constitucional que li pertoquen per majoria simple, i no per tres cinquens, en l'últim intent de superar un bloqueig insostenible.

L'ús indegut, penalitzat 

Sobre aquest nou delicte d'enriquiment il·lícit, el polític basc l'ha defensat per casos  de càrrecs públics que no justifiquin increments patrimonials de més de 250.000 euros. El nou delicte ho castigarà amb penes d'entre sis mesos i tres anys de presó. "No pot ser que coneguem casos de corrupció i enriquiment injustificable i no passi res", ha dit, davant la por que modificar el delicte de malversació pugui legitimar casos de corrupció, fet que provoca que tot el que envolta la seva reforma es faci "quirúrgicament". 

Pel que fa a l'esmena d'ERC, López s'ha limitat a afirmar que la seva formació l'estudiarà i analitzarà, amb la porta oberta a aquesta reforma, tal com ja ha anat reiterant el president Pedro Sánchez. Amb tot, ha recordat que els socialistes no donaran en cap cas una reducció de les penes als condemnats per corrupció o per un ús irregular o arbitrari dels recursos públics. "Qualsevol ús indegut dels recursos públics ha d'estar penalitzat, i, per tant, mai permetrem la despenalització del que permeti enriquiments a través de tercers i partits polítics".