La primera trava en el camí dels pressupostos fins a la seva aprovació ha arribat per sorpresa i més d'hora del que ningú havia previst. Minuts abans que comencessin les primeres comissions perquè els consellers expliquessin els plans dels comptes per als seus departaments, Ciutadans ha presentat a la Mesa una reconsideració de l'admissió a tràmit dels pressupostos, fet que ha obligat a aturar-ho tot i que es reunissin la mateixa Mesa i la Junta de Portaveus.

Dues hores després, tant la Junta de Portaveus com la Mesa han oficialitzat el seu rebuig a la petició de Cs. El partit taronja només ha aconseguit el suport de Vox i el PP, per la qual cosa la Mesa ha acabat tombant la reconsideració per unanimitat. És a dir, que els dos membres socialistes en aquest òrgan, Assumpta Escarp i Ferran Pedret, han tancat files amb els partits independentistes per tirar endavant la tramitació dels pressupostos.

Fonts dels socialistes consultades per ElNacional.cat han explicat que han rebutjat la petició dels taronges perquè "la sentència del TC a la que fa referència Cs considerava inconstitucional el Pla Estratègic d'Acció Exterior" i "ara parlem d'un projecte de pressupostos i són dos coses diferents". 

junta portaveus pressupostos parlament - acn

La Junta de Portaveus, reunida per la petició de Cs / Foto: ACN

Els socialistes també han recordat que "la Generalitat, tal com marca l'Estatut d'Autonomia, te competències en acció exterior". "Una altra cosa és que ens agradi més o menys la forma en què es realitza, però en tot cas això és esmenable en un procés de pressupostos com en el què estem", han afegit, coincidint amb fonts d'altres partits presents a la Mesa.

Per últim, des del PSC continuen reiterant que "Catalunya necessita pressupostos" i tot i mostrar el seu respecte al dret dels grups a "fer reconsideracions o recórrer a instàncies superiors", no veuen "elements d'inconstitucionalitat" en els comptes.

La dreta se sulfura

Aquest suport del PSC perquè els comptes tirin endavant no ha agradat gens a Ciutadans. Fonts de la formació han afirmat que els socialistes "volen aprovar els pressupostos vinguin com vinguin". Des de Cs també han criticat el posicionament dels lletrats, que no han donat suport a la seva petició, i sobre els quals han dit que han fet un anàlisi "apressat" de tota la qüestió.

Diputats del partit taronja han informat que és molt probable que, igual que ja va anunciar ahir el PP, presentin una esmena a la totalitat i, amb tota probabilitat, portin els comptes al Consell de Garanties Estatutàries. De fet, ho podrien fer juntament amb Vox i els mateixos populars.

 

Imatge principal: el líder del PSC, Salvador Illa, i la seva portaveu al Parlament, Alícia Romero / Foto: ACN