A falta de confirmació oficial en una compareixença de premsa el dimarts a la tarda, tot apunta que el projecte dels Jocs Olímpics d'Hivern per l'any 2030 està descartat després de la guerra oberta entre Catalunya i l'Aragó, en una maniobra on el Govern ha acusat l'actitud i estridències del president socialista Javier Lambán. A hores d'ara no se sap si Catalunya podria liderar una candidatura en solitari el 2034 com a alternativa a aquest fracàs, mentre que el PSC insisteix que la millor fórmula és un projecte conjunt. Els socialistes han sortit aquest dilluns en la defensa del Comitè Olímpic Espanyol "en un context políticament complicat". No obstant, han evitat valorar la tasca de Lambán, després que els socialistes catalans hagin defugit de criticar la seva actitud en tota aquesta trama.

"Esperem les explicacions de Blanco, en quins termes es produeixen i quines són les opcions que pot assenyalar", ha dit el viceprimer secretari de política municipal del PSC, Jaume Collboni, en roda de premsa des de la seu del PSC, en referència a la compareixença que faci el president del COE Alejandro Blanco. El dirigent socialista ha reiterat la defensa de la seva organització a una candidatura conjunta, que "per ser conjunta hauria tingut més força i més competitivitat". Tampoc ha volgut avançar quin serà el posicionament del PSC per una possible candidatura liderada per Catalunya més endavant, per al 2034. De totes maneres, ha recordat que les candidatures olímpiques són liderades des del COE.

 

El socialista ha fet aquestes declaracions en paral·lel a les rodes de premsa d'ERC i Junts per Catalunya, on ambdós partits han carregat amb força contra el PSC i el PSOE. En concret, Marta Vilalta ha considerat que Salvador Illa i Miquel Iceta han preferit perdre el projecte per fer el joc al president socialista Lambán, i ha apuntat que hauran d'explicar molt bé aquesta posició. Josep Rius de Junts, per la seva banda, ha considerat que "Espanya ha tornat a fallar", i ha apuntat que un cop més no ha servit de res tenir un ministre català com Iceta a l'executiu: "Ens tenen acostumats a què els ministres catalans obliden el seu origen o miren de dissimular", ha retret. 

Fracàs andalús

Aquest nou anunci que s'haurà de fer oficial dimarts, arriba un dia després d'unes eleccions andaluses que han deixat el partit socialista mol mal parat, obtenint els pitjors resultats en 37 anys. Collboni ha desvinculat el resultat de les eleccions a la feina que Pedro Sánchez fa a la Moncloa i ha assegurat que les autonòmiques responen a una lògica diferent. "No hi ha cap símptoma de canvi", ha manifestat Collboni, que ha dit que la feina feta pel govern espanyol és "excel·lent en tots els casos i en tots els fronts".

En aquest sentit ha assegurat que l'executiu de Sánchez està centrat a governar, en la recuperació econòmica, la transformació del sistema productiu i la defensa de drets i llibertats, i ha considerat que el què ha passat a Andalusia és que l'esquerra no ha aconseguit mobilitzar suficientment l'electorat, per la qual cosa ha considerat que cal fer una reflexió.