Junts ha lamentat aquest dilluns la decisió del Comitè Olímpic Espanyol (COE) de no presentar la candidatura per als Jocs Olímpics del 2030. El portaveu del partit ha denunciat que s'ha basat més en criteris polítics que no pas tècnics i esportius. "Espanya ha tornat a fallar", ha denunciat el portaveu de Junts, Josep Rius, a la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva del partit, que ha començat minuts després que es confirmés que el COE havia renunciat a presentar la candidatura dels Jocs d'Hivern per al 2030.

 

Rius ha denunciat el "boicot permanent del govern d'Aragó i el silenci còmplice del govern del PSOE" davant la proposta de Jocs del 2030. El portaveu ha carregat contra l'actuació del president aragonès, Javier Lambán, que ha barrat el pas a la candidatura, "perjudicant els interessos dels seus propis ciutadans", però també contra el ministres d'Educació, Miquel Iceta. "Un cop més no ha servit de res que el ministre fos català. Ha mirat cap a una altra banda, prioritzant els interessos d'Aragó abans que Catalunya. Ens tenen acostumats a què els ministres catalans obliden els seu origen o miren de dissimular", ha retret.

Ha insistit que la solució era una candidatura integrada només per Catalunya, que té infraestructures per dur-ho a terme, però ha denunciat que Espanya "ha preferit anular aquests Jocs abans que una candidatura només catalana", encara que això hagi perjudicat els interessos econòmics, socials i esportius de tots els catalans i, en partircular, de tots els ciutadans del Pirineu".

Govern del PP

L'executiva de Junts ha valorat també els resultats de les eleccions d'ahir a Andalusia; ha pronosticat que tindran importants efectes en la política espanyola i catalana; i ha sentenciat que Pedro Sánchez "és el gran perdedor d'aquests eleccions i en surt perjudicat", atès que l'amenaça d'un govern del PP a Espanya "avui és més real que ahir".

Després d'analitzar els resultats en què el PP ha escombrat el PSOE a totes les províncies andaluses i ha aconseguit la majoria absoluta, Junts ha conclòs que estabilitzar el govern de Pedro Sanchez no evita que la dreta continuï pujant, que la por a VOX ja no mobilitza l'esquerra i que "no pot ser una excusa per a res". En concret, Junts ha instat de nou les formacions independentistes a fer un front comú a Madrid. i ha advertit també de nou a ERC que l'estratègia de "suport a Madrid a canvi d'una taula de diàleg que no existeixi", no serveix per res. "Sabem que Catalunya ha de cobrar per a avançat. Sánchez ha de saber que han acabat els suports gratuïts a canvi de promeses que no es compleixen", ha advertit Rius, que ha anunciat que el seu grup parlamentari ha presentat una moció al Parlament perquè l'Estat transfereixi a la Generalitat tots els fons pressupostats en infraestructures a l'Estat per al 2021 i que no s'han executat, és a dir, un 64% del que es va pressupostar. La moció inclou el compromís de no donar suport a pressupostos de l'Estat fins que s'hagi liquidat tota la inversió en infraestructures compromesa.

En aquest punt, Rius ha aprofitat per retreure al PSC les crítiques al viatge que divendres va fer el president, Pere Aragonès, a Ginebra. "Lamentem que el PSC en aquest cas estigui més preocupat per l'agenda del Govern de la  Generalitat que no pas perquè el seu partit compleixi amb els pressupostos. Si al senyor Illa li molesta que hàgim d'anar a Ginebra o a Waterloo és molt senzill: que treballi una amnistia", ha retret.​