La candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern 2030 ha acabat fent aigües. El Comitè Olímpic Espanyol farà una compareixença dimarts a la tarda on tot indica que anunciarà la renúncia definitiva a la candidatura per organitzar els Jocs de 2030, un projecte que ja naixia ple d'entrebancs amb una consulta ciutadana prevista pel mes de juliol que es va acabar posposant per l'absència d'un projecte clar. El principal escull, però, ha estat la mala relació entre Catalunya i l'Aragó, i en especial l'actitud del president socialista Javier Lambán, a qui l'executiu de Pere Aragonès situa com el culpable d'aquesta situació. La notícia apareguda en els mitjans sobre la renuncia de la candidatura ha enganxat a la portaveu dels republicans Marta Vilalta en plena roda de premsa, i ha estat des d'aquest lloc on ha apuntat com a culpables al PSOE i en concret a dos dels seus representants: Salvador Illa i el ministre Miquel Iceta, a qui ha culpat de cedir davant del xantatge de Lambán.

"Si Iceta prefereix perdre el projecte per fer el joc a Lambán ho haurà d'explicar molt bé. Si Illa ha anat a fer el joc a Lambán i després aconsegueix que un projecte que ell mateix havia defensat caigui perquè prefereix fer el joc a Lambán, ho haurà d'explicar molt bé", ha dit Vilalta en la roda de premsa des de la seu de Calàbria, on ha acusat els socialistes de ser "còmplices" d'aquesta situació. Aquests últims dies el PSC havia insistit que la millor manera per fer els Jocs d'Hivern era amb una candidatura conjunta amb l'Aragó, malgrat totes les dificultats i estridències de Lambán. 

Sigui com sigui, una vegada més Vilalta ha insistit que Catalunya pot fer una candidatura en solitari i ha descartat valorar la possibilitat de fer-la el 2034 "si així ho decideix la ciutadania del Pirineu", un projecte que ha assegurat que seria una oportunitat de progrés i desenvolupament pel territori, i per això també ha acusat el govern espanyol de deixar perdre l'oportunitat. "Com creiem que pot ser una oportunitat, no entenem el sainet de Lambán amb complicitat del govern espanyol. Ens agradaria saber que té a dir el ministre Iceta o el COE sobre el fet que tothom hagi acabat cedint al xantatge d'un personatge pintoresc com Lambán", ha insistit. 

 

Fonts del govern espanyol i del COE han donat per descartada ja la possibilitat de concórrer a la cursa per les reticències i entrebancs reiterats del govern d'Aragó a la candidatura conjunta aprovada pels equips tècnics. El COE treballa ara sobre la hipòtesi d'una candidatura per al 2034 que encara no està definit si tornarà a ser compartida entre Catalunya i Aragó o si –com ha plantejat la Generalitat- gravitarà bàsicament sobre el territori català.