Els socialistes, en defensa de Javier Lambán. El president de l'Aragó ha donat avui un cop de porta al Comitè Olímpic Espanyol després d'anunciar que no signarà la seva proposta, ja que considera que aquest presenta "un repartiment desequilibrat" i "injust" per la comunitat autònoma que presideix. Es tracta d'un nou episodi de les dificultats que està posant Javier Lambán a l'hora de fer possible la candidatura conjunta entre Catalunya i l'Aragó de cara als Jocs Olímpics d'Hivern del 2030, als quals la Generalitat ja ha donat el seu vistiplau, però que els socis territorials s'entesten a torpedinar. Tot i aquesta realitat, el líder dels socialistes a Catalunya, Salvador Illa, no ha volgut retreure l'actitud de Lambán, col·lega de partit, sinó que s'ha limitat a demanar més diàleg.

"Estic segur que l'exercici del diàleg en aquest cas concret portarà la candidatura a bon port i a bon resultat", ha dit. Així, només s'ha limitat a dirigir-se al govern català i a l'aragonès, així com al COE, en igualtat de termes, apostant per aquesta via negociadora i sense buscar culpables que la candidatura pels Jocs d'Hivern encara no s'hagi tancat. I tampoc s'ha posicionat sobre si la Generalitat ha de tirar pel dret en el cas que l'Aragó se'n desmarqui completament: "No contemplo que no hi hagi acord, si se segueix dialogant arribarà", ha dit.

 

Els comuns lamenten la manca d'informació

D'altra banda, avui mateix s'han pronunciat també els comuns amb relació als Jocs d'Hivern, tot i que ells no s'han referit a l'anunci de Lambán perquè encara no s'havia realitzat quan han fet la seva roda de premsa. Així, s'han limitat a criticar que el Govern continua mantenint la seva opacitat sobre la proposta de la competició esportiva: "No en sabem res. No sabem qui vota, quants diners costa, el nom de la candidatura...", ha dit el portaveu David Cid. I també ha retret que encara no se sàpiga si el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès finalment participaran en la consulta popular, una decisió que ha de prendre el president Pere Aragonès aquesta mateixa setmana. "Tenim la sensació que estem davant un nou projecte fracassat de la Generalitat".

David Cid també ha aprofitat per referir-se a l'acord pel català firmat la setmana passada pels comuns juntament amb el PSC, ERC i Junts, tot i que aquests últims se n'han desmarcat. Així, el portaveu s'ha mostrat obert a dialogar amb els de Carles Puigdemont per "refer l'acord", però ha demanat mantenir el consens de les quatre formacions. "Estem oberts a escoltar i parlar amb tothom, tenim un bon acord", ha dit. En aquesta línia, també ha obert la porta a incorporar la CUP, tot i que creu que aquesta aposta serà difícil d'assolir.

El Govern adverteix Lambán

Aquest matí, Javier Lambán s'ha pronunciat sobre la proposta del COE. "No pot ser que la candidatura beneficiï a una part en detriment de l'altra, no pot ser que hi hagi una part del Pirineu que es quedi sense el benefici dels Jocs", ha sentenciat. En declaracions als mitjans, ha afirmat que "l'envergadura esportiva" de les modalitats "afavoreix clarament a Catalunya". El president aragonès també s'ha mostrat molest amb la filtració de divendres, quan la Generalitat de Catalunya va assegurar que s'havia arribat a un preacord tècnic per a la candidatura que Aragó va negar, segons recull Efe.

Però només una estona després, el Govern Generalitat ha rebutjat els retrets del president d'Aragó. "Aquesta sortida de to té molt poc sentit i només pot respondre a interessos electorals", ha retret la portaveu, Patrícia Plaja, que ha parlat d'"estupefacció". Plaja ha deixat clar que Catalunya no renunciarà als Jocs i, tot i evitar parlar d'una candidatura en solitari, ha insistit que "la proposta està tancada i no es pot reobrir per una nova sortida de to i un nou estirabot del president d'Aragó".