El Secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, ha afirmat que si persisteixen actes "d'insurrecció", com l'aixecament de les barreres dels peatges promogut pels Comitès de Defensa de la República (CDR), "no és descartable que hi hagi un enfrontament civil a Catalunya". Abona així, la tesi que ja defensava ahir el líder dels socialistes catalans Miquel Iceta en una entrevista a 'La Razón'. Davant la possibilitat que els CDR facin noves accions al llarg del dia d'avui, Illa ha cridat a les autoritats a garantir la mobilitat dels ciutadans en l'operació tornada de Setmana Santa. 

En declaracions als periodistes, Illa també ha recordat als partits independentistes l'obligació de "formar al més aviat possible un Govern que respecti la legalitat, la Constitució i l'Estatut d'Autonomia" i que pugui afrontar els problemes dels catalans.

En aquest sentit, ha valorat de manera positiva les declaracions de l'expresident de la Generalitat Artur Mas i de l'adjunt a la Presidència d'ERC, Pere Aragonès, en les quals descarten una investidura de Carles Puigdemont. "És un pas cap a l'acceptació, el principi de realitat i de realisme", ha sentenciat.