El PSC aposta per "reeditar" el pacte de govern a la Diputació de Barcelona amb Junts per Catalunya. Així ho ha defensat aquest dijous la portaveu parlamentària socialista, Alícia Romero, que s'ha mostrat "satisfeta" amb el balanç del mandat que acaba. No obstant això, davant del debat intern a Junts, Romero ha admès que mantenen contactes amb ERC i els comuns, per sondejar una majoria alternativa. El de la Diputació de Barcelona és l'únic pacte que falta per tancar després de les municipals del 28-M. A Tarragona i Lleida hi ha hagut pacte entre ERC i el PSC, mentre que a la de Girona hi ha hagut entesa entre els partits independentistes. La presidenta del Congrés i candidata del PSC a les eleccions del 23-J per Barcelona, Meritxell Batet, va demanar aquest dimecres "responsabilitat" a Junts i insta a no prendre "decisions venjatives". Per la seva part, el president d'ERC, Oriol Junqueras, retreu a Junts que es plantegi "regalar" la Diputació de Barcelona al PSC i va assegurar que ells no ho farien, tot i que els republicans sí que van pactar amb els socialistes a les diputacions de Tarragona i Lleida.

Els socialistes, que actualment presideixen la Diputació de Barcelona amb Núria Marín al capdavant, s'han mostrat sempre partidaris de reeditar el pacte amb Junts per Catalunya, una majoria que continua sumant després de les eleccions municipals del 28-M. Totes dues formacions estan mantenint contactes per repetir la fórmula. Però també estan sondejant altres opcions per si no és possible. L'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat i viceprimera secretària d'organització, Lluïsa Moret, és qui "lidera" les negociacions per la banda socialista.

En roda de premsa al Parlament, després de la reunió ordinària del "govern alternatiu", la portaveu a la cambra catalana, Alícia Romero, s'ha mostrat "satisfeta" del pacte que tenen en aquests moments a la Diputació. La diputada del PSC ha defensat que "l'objectiu" ha estat "ajudar els municipis, sobretot aquells petits que necessiten suport econòmic i tècnic", i que se n'han sortit. Per això, ha afegit, els "agradaria poder reeditar-lo". Però ha admès que "no depèn només de nosaltres", sinó també de Junts per Catalunya. "Respectarem la seva decisió", ha assenyalat. Davant la possibilitat que no es pogués repetir el pacte PSC-Junts, Romero ha assegurat que estan "obrint altres opcions". En aquest sentit, ha explicat que estan mantenint contactes tant amb Esquerra Republicana com amb els comuns.

Batet demana "responsabilitat" a Junts i evitar "decisions venjatives"

La presidenta del Congrés i candidata del PSC a les eleccions del 23-J per Barcelona, Meritxell Batet, ha demanat "responsabilitat" a Junts de cara a repetir l'acord a la Diputació de la capital. En una atenció als mitjans aquest dimecres des de la seu socialista, Batet ha instat la formació que presideix Laura Borràs a no prendre "decisions venjatives ni emotives" sinó "racionals". "Quan una cosa funciona és bo que els polítics actuem amb responsabilitat i continuem treballant per beneficiar els ciutadans", ha argumentat. D'altra banda, Batet ha reiterat que a les eleccions a les Corts espanyoles està en joc tornar a la "confrontació" a Catalunya, en cas d'una presidència del PP d'Alberto Núñez Feijóo, o bé mantenir la "convivència" de la mà de Pedro Sánchez.

Junqueras critica que Junts es plantegi "regalar" la Diputació al PSC

El president d'ERC, Oriol Junqueras, va retreure aquest dimarts a Junts que es plantegi "regalar" la presidència de la Diputació de Barcelona i va insistir que ERC no ho farà. "Si Junts vol acordar la Diputació amb el PSC i regalar la Presidència a Núria Marín és responsabilitat de Junts; el 2019 ja ho van fer", ha recriminat. En canvi, ha garantit que els republicans està "claríssim" que no ho faran. "Tant de bo la posició dels altres fos tan clara, ajudaria a clarificar el panorama i prendre decisions", ha afegit. Així i tot, els republicans sí que van pactar amb els socialistes a les diputacions de Tarragona i Lleida.