El Partit Popular ha presentat aquest dimarts la seva candidatura al Congrés per Barcelona. El seu cap de llista, Nacho Martín Blanco —que anunciava el 8 de juny que deixava Ciutadans i l'endemà ja se'l situava a l'òrbita dels populars—, ha aprofitat per lloar el moviment del grup municipal a l'Ajuntament de Barcelona per impedir que Xavier Trias fos l'alcalde. Preguntat per si a la Diputació de Barcelona es podria reproduir un moviment com el que va tenir lloc al consistori, que va permetre la investidura de Jaume Collboni amb els vots dels comuns i del PP, Martín Blanco ha negat que hi hagi "converses obertes", però en tot cas ha volgut afegir que "el temps dirà" qui acaba presidint la corporació i amb quina fórmula.

En aquest sentit, ha volgut reivindicar la importància que la formació de la qual forma part sigui "decisiva": "Tot el que siguin acords de l'antiga Convergència, l'actual Junts o PDeCAT i Esquerra Republicana, o fins i tot la sociovergència, són pactes que no són gaire desitjables". El que cal, per a l'exdiputat i exmilitant de Ciutadans, és que el PP "sigui decisiu", però és una possibilitat que, admet, "no és només" a les seves mans.

El candidat popular a les eleccions generals 2023 és partidari que el PSOE i el Partit Popular arribin a acords: "Espanya té la necessitat de posar d'acord els seus dos principals partits". En aquesta línia, no ha tancat la porta a una eventual investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat que aparti l'independentisme del Govern si el resultat ho permet en els propers comicis: "Cal ser capaços de posar d'acord els que pensen diferent". Amb tot, ha defensat que primer els socialistes haurien de "canviar les coordenades" i ha indicat que el PSOE "ha pactat i vol pactar amb els que volen acabar amb Espanya", un fet que veu "perillós per a la convivència". A l'acte, l'han acompanyat el president del PP català, Alejandro Fernández; així com les dues persones que el seguiran a la llista com a número 2 i 3, que són Santi Rodríguez (secretari general del PPC) i María de los Llanos de Luna (exdelegada del govern espanyol a Catalunya). La llista la tanca Daniel Sirera, regidor de l'Ajuntament de Barcelona.

Els comuns descarten repetir a la Diputació de Barcelona el mateix que va passar a l'Ajuntament

Des del faristol de la sala de premsa del Parlament de Catalunya, David Cid, dels comuns, ha volgut descartar que es repeteixi una maniobra com la que es va produir el dissabte al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. Cid ha afegit que ells volen una "majoria de progrés i d'esquerres" a la Diputació i interpel·len, en aquesta línia, al PSC i a Esquerra Republicana. Per la seva banda, Oriol Junqueras ha criticat aquest matí que Junts vulgui "regalar" la presidència d'aquest ens als socialistes després del que ha passat al consistori barceloní. Encara sobre aquesta qüestió, la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha reiterat que són favorables a reeditar l'aliança amb els juntaires en aquest òrgan