La presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, tornarà a ser la cap de llista del PSC a les eleccions generals del 23 de juliol. Així, els socialistes catalans tornen a apostar per la barcelonina per quarta vegada consecutiva, ja que Batet ja va encapçalar la candidatura el 26 de juny del 2016 i també en els dos comicis del 2019, en els quals va quedar per darrere d'ERC i Gabriel Rufián. Així, a diferència d'altres punts de l'Estat on els ministres del govern de Pedro Sánchez s'encarregaran de liderar les llistes (Maria Jesús Montero a Sevilla; Diana Morant a València o Isabel Rodríguez a Ciudad Real), els catalans Miquel Iceta i Raquel Sánchez formaran part de la candidatura en el segon i tercer lloc respectivament, segons ha avançat El Periódico. Aquest diumenge es presentarà la candidatura de Batet a la Comissió Electoral del PSC i després haurà de ser ratificada pel Consell Nacional. 

El mateix dilluns 29 de maig, minuts més tard que Pedro Sánchez anunciés la seva decisió d'avançar les eleccions després de la patacada electoral del PSOE en les eleccions municipals i autonòmiques del 28-M, Salvador Illa ja va descartar que es celebressin primàries per l'ajustat marge de temps. Ara, dies més tard es confirma que serà una de les persones de més confiança de Pedro Sánchez, qui liderarà la llista dels socialistes catalans el 23-J. Després de guanyar les eleccions al Parlament el 2021 amb Salvador Illa i després de guanyar les eleccions municipals a Catalunya, superant els partits independentistes, el seu objectiu ara és fer-se amb la victòria a les generals i també ampliar la distància de diputats que separen el seu partit del PP al país, per intentar contribuir a frenar un govern espanyol de dretes.

Diputada des del 2004 i cap de llista des de 2016

Diputada des del 2004, tot i que inicialment com a independent fins que el 2008 es va afiliar al partit, Batet sempre s'ha presentat per la circumscripció de Barcelona tret del 2015, quan es va convertir en la número 2 de Pedro Sánchez per Madrid. Mesos més tard, però, en la repetició electoral del 26-J va ser el relleu de Carme Chacón com a cap de llista per Barcelona. En aquelles eleccions, el partit va treure el pitjor resultat des del 1979 (559.870 vots) i va retrocedir fins a la quarta posició, en gran part per la irrupció dels comuns, que van esdevenir la força més votada a Catalunya. Amb tot, després de la moció de censura de Sánchez contra Rajoy, Batet va esdevenir ministra de Política Territorial i amb la victòria socialista el 28-A (tot i que al país el partit va quedar per darrere d'ERC liderada llavors per Oriol Junqueras) va convertir-se en presidenta del Congrés, un càrrec que ha conservat durant tota la legislatura.