Núria Marín, del Partit Socialista de Catalunya (PSC), ha iniciat el seu cinquè mandat com a alcaldessa de L'Hospitalet de Llobregat després de ser reelegida en el Ple de constitució del nou Ajuntament celebrat aquest dissabte 17 de juny. Tot i que el seu partit va obtenir la majoria simple a les eleccions municipals del 28 de maig, Marín haurà d'arribar a acords puntuals amb les forces de l'oposició per tirar endavant els pressupostos i dur a terme els grans projectes de la ciutat. Conscient d'aquesta situació, en el seu discurs després de ser escollida alcaldessa, Marín ha fet èmfasi en "l'esperit de diàleg i unitat que va inspirar el Pacte de ciutat", signat per diversos partits i entitats de la ciutat després de la crisi social i sanitària derivada de la covid-19.

"Aquest mandat que comencem avui serà el de l'ambició per a l'Hospitalet, una ambició que ens portarà a construir una ciutat més equilibrada territorialment, més verda, més social, més equipada i més segura", ha declarat Marín en el ple d'investidura. També ha destacat el seu model de ciutat, basat en el desenvolupament de grans projectes que generin un "impacte econòmic en les necessitats de la segona ciutat més gran de Catalunya", així com la implementació de transformacions pendents, com el Pla Director Urbanístic (PDU) Biopol-Granvia o el soterrament de les vies de Renfe, una demanda històrica de la ciutat.

L'alcaldessa va reafirmar el seu compromís de treballar en col·laboració amb tots els grups polítics per aconseguir consensos que impulsin el progrés de l'Hospitalet. Va reconèixer la importància de la participació ciutadana i es va comprometre a promoure la transparència i el rendiment de comptes en la seva gestió. Pel que fa als principals reptes als quals s'enfrontarà durant el seu nou mandat, Marín ha destacat la necessitat d'impulsar polítiques que fomentin la cohesió social i la igualtat d'oportunitats.

El PSC també reedita alcaldia a Cornellà amb Antonio Balmón

Per altra banda, Antonio Balmón, del PSC, ha estat reelegit com a alcalde de Cornellà (Baix Llobregat) en el ple de constitució del nou Ajuntament, celebrat aquest dissabte 17 de juny al migdia. No ha estat precisament una sorpresa: Balmón governa a la ciutat des de 2004, quan va accedir a l'alcaldia després de la renúncia de l'anterior alcalde socialista, José Montilla. Això el converteix en l'alcalde amb més antiguitat de tota l'àrea metropolitana. Balmón ha destacat que "tenim al davant quatre anys per dur a terme un nou cicle de transformació de la nostra ciutat", subratllant, pel que fa a la situació econòmica i social, que "les nostres bases són sòlides, ajustades i orientades a aprofitar les oportunitats".

En l'àmbit polític, el resultat del Ple de constitució estava escrit des del mateix dia de les eleccions municipals del passat 28M, ja que Balmón va aconseguir el suport suficient per sumar majoria absoluta per si mateix i governar la ciutat durant quatre anys més sense haver de preocupar-se per la necessitat d'arribar a acords. No obstant això, l'alcalde va signar un acord de govern amb En Comú Podem aquest mateix divendres, ampliant així la majoria del seu executiu.