El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha retret a Junts que es plantegi "regalar" la presidència de la Diputació de Barcelona i ha insistit que ERC no ho farà. "Si Junts vol acordar la Diputació amb el PSC i regalar la Presidència a Núria Marín és responsabilitat de Junts; el 2019 ja ho van fer", ha recriminat. En canvi, ha garantit que els republicans està "claríssim" que no ho faran. "Tant de bo la posició dels altres fos tan clara, ajudaria a clarificar el panorama i prendre decisions", ha afegit. D'altra banda, Junqueras s'ha referit a la investidura de Jaume Collboni com a alcalde de Barcelona amb els vots de PSC, comuns i PP i ha assegurat que va ser "un espectacle de la lluita pel poder més descarnada". En aquesta línia, creu que la situació "va decebre a tothom" i considera que el que va moure a Collboni i els comuns és "el poder pel poder" i "conservar les seves quotes i cadires". 

Per la seva banda, la portaveu del PSC, Èlia Tortolero, va demanar dilluns discreció en les negociacions amb Junts per la Diputació de Barcelona, però va insistir que el balanç de l'acord del passat mandat és "molt positiu". "N'estem molt contents", va dir Tortolero, que va evitar entrar en detalls i va insistir que les converses segueixen. Sobre aquest possible pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona, Xavier Trias ja va dir que ell no hi està en desacord, perquè té un “gran respecte” per Núria Marín. “És una persona que manté la paraula”, va afirmar.

Les eleccions generals

D'altra banda, Junqueras s'ha referit a les eleccions espanyoles i ha insistit que hauria d'haver-hi un acord programàtic de l'independentisme. En aquest sentit, ha assegurat que ERC ja ha fet "esforços" però ha demanat a Junts que "hi posi una mica de part seva".

El candidat d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, es va expressar en la mateixa línia i aquest dilluns va instar Junts i la CUP a pactar el "preu" d'una hipotètica investidura de Pedro Sánchez. "Aquesta vegada ha de ser més alt i consensuat", va afegir en una entrevista a RTVE. Segons Rufián, s'ha de posar Sánchez en un dilema: Catalunya o Vox. El republicà veu el pacte a Barcelona com un "espòiler" del que pot passar després de les eleccions generals del 23-J i es va mostrar convençut que, si pot, el PSOE pactarà amb el PP. Rufián també va lamentar que en els últims quatre anys ERC ha estat "massa sola" a Madrid i va demanar als altres partits independentistes que "baixin al terreny de joc".