El PSC encara les pròximes eleccions municipals 2023, que se celebraran el 28 de maig, amb molt d'optimisme. El partit de Salvador Illa sap que es troba en un moment de força --així ho evidencien les enquestes--, i veu en els imminents comicis locals l'oportunitat per reivindicar el seu projecte de futur i consolidar-se com a primera força, després de guanyar les eleccions del 14-F al Parlament. Ara fa quatre anys, els socialistes van recollir el 22% dels vots dels municipis, només un punt i mig per darrere d'ERC. En el que es presenta com un cara-a-cara entre aquests dos partits, superar els republicans podria ser el revulsiu clau per acabar assaltant la Generalitat, sigui quan sigui que arribin les eleccions catalanes.

🔴 Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

🔴 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

 

En tot cas, la prioritat ara són les municipals. I el PSC compta amb un altre motiu per anar-hi amb certa confiança: el 28 de maig, els socialistes preveuen presentar unes 615 candidatures arreu de Catalunya, fet que suposa un increment del 18% en comparació amb les eleccions del 2019, i també significa revertir la tendència a la baixa que la formació registrava des de l'inici del procés independentista. Una xifra que queda lluny de les aproximadament 800 llistes que presentaran ERC i Junts, però que en tot cas dona motius per confiar en la victòria. Amb aquestes 615 candidatures que preveuen, el PSC estarà present al 65% dels municipis catalans, on resideix gairebé el 97% de la població. Tot i l'increment, aquesta xifra encara queda lluny de les 772 llistes que van assolir el 2007, any a partir del qual va començar la davallada.

Per al partit, aquest increment de candidatures té una explicació bàsica: la "normalització" a Catalunya. Així ho ha expressat la viceprimera secretària d'organització i acció electoral del PSC, Lluïsa Moret, en una entrevista a EFE. Si ahir era l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero qui elogiava el lideratge de Pedro Sánchez per aconseguir que als comicis municipals s'hi vagi "amb pau i sense violència" a Catalunya, avui ha estat la dirigent socialista qui ha volgut celebrar tranquil·litat al país que es registra des que el procés independentista s'ha posat al congelador. Moret ha destacat que aquest any han aconseguit implantació en zones on el 2015 i el 2019 "era més difícil tenir representació sota les sigles del PSC". "És una bona notícia de normalitat al país que tothom, independentment de la seva posició, pugui fer un pas endavant i formar part d'una candidatura amb absoluta normalitat, sota les sigles que vulgui", ha afegit.

L'objectiu del PSC: les capitals de província

Pel que fa als objectius d'aquestes eleccions, més enllà de la millora de resultats per ser primera força, Moret ha detallat que el PSC vol recuperar les capitals de província. Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona havien estat històricament feus dels socialistes, però al llarg dels últims anys han anat cedint terreny. Especialment doloroses van ser les pèrdues de Tarragona i Lleida el 2019 ja que, malgrat ser primera força, ERC va saber trobar els suports per aconseguir les investidures. Segons la viceprimera secretària d'organització i acció electoral, les enquestes demostres que els socialistes milloraran "de forma substancial a tot arreu". "Després ja veurem en què es tradueix tot això, però millorem substancialment pel que fa a nombre de candidatures i també pel que fa a expectatives de resultats electorals", ha apuntat. Sobre quins són els seus socis preferents, ha deixat clar que són capaços de pactar "amb forces polítiques molt diverses" i que arribaran a acords "en funció de la realitat i les necessitats" de cada municipi, tot i que ha descartat rotundament Vox. Precisament aquesta setmana, el PSC va firmar un acord per unes eleccions municipals lliure de racisme, del qual Vox, PP i Cs en van quedar al marge.